Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo umaknilo predlog Uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav, ki na shodih in prireditvah povzročajo hrup

Ljubljana, 27. 3. 2024 – Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (v nadaljevanju: ministrstvo) so sporočili, da so umaknili predlog Uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav, ki na shodih in prireditvah povzročajo hrup (v nadaljevanju: Uredba). Izkazalo se je, da obstajajo pomisleki in različno razumevanje Uredbe, zato je ministrstvo začelo pogovore z deležniki. Včeraj je tako že potekal sestanek predstavnikov ministrstva z združenji občin, katerega se je udeležila tudi predstavnica ZOS.

Z ministrstva pojasnjujejo, da se je po zaključku javne obravnave pokazalo, da obstajajo pomisleki in različni pogledi glede predlagane vsebine in glede samega razumevanja Uredbe.
Po dodatni proučitvi predloga Uredbe je ministrstvo ustavilo postopek obravnave in ga umaknilo. “Ker pri deležnikih obstajajo potrebe in želje po nadaljevanju pogovorov in ureditvi tega področja, bomo pogovore nadaljevali, oblikovali nov predlog in ga šele nato uvrstili v javno obravnavo,” so navedli z ministrstva.

ZOS je sicer še pred sestankom ministrstvu posredovalo dopis in konkretne pripombe na predlog Uredbe, ki so na voljo TU.

Meritve hrupa po 22. uri

Po predlogu Uredbe, kot je bil v javni obravnavi, se mejne vrednosti kazalnikov hrupa za prireditve ali shode glede na sedanjo ureditev ne bi spremenile, bi pa moral po novem na prireditvah, ki bi trajale dlje kot do 22. ure, pooblaščeni izvajalec izvajati meritve hrupa.

V stranki SDS so v torek izrazili ogorčenje, saj da se skušajo omejiti javne prireditve na prostem, med drugim gasilske veselice. Izdelava poročila o emisiji hrupa bi stala, težava bi lahko bila tudi, da bi hkrati potekalo več prireditev, kot je pooblaščenih izvajalcev meritev hrupa, so navedli.

Predvidena omejitev, da bi lahko z zvočnim hrupom obremenjene prireditve trajale največ do 24. ure oz. na praznik ali dela prost dan največ do 2. ure, bi onemogočila prireditve, kot so gasilska tekmovanja, ki se prevesijo v gasilsko veselico, so opozorili.

Poslanci SDS-a so napovedali zahtevo za sklic seje odbora DZ-ja. Nasprotovanje predlagani uredbi so izrazili tudi v NSi-ju in SD-ju.

Ministrstvo je v odzivu navedbe SDS označilo za zavajajoče in zanikalo, da bi se omejevala izvedba prireditev na prostem. Nova bi bila le meritev hrupa po 22. uri, število prireditev zunaj prireditvenega prostora, ki se lahko izvedejo na istem kraju v enem koledarskem letu in trajajo tudi v čas noči, pa bi se po predlogu povečalo s sedanjih 12 na 18 prireditev na leto.

Kot so poudarili, so želeli urediti možnosti, da se v lokalnem okolju prireditve izvajajo, hkrati pa okoliškim prebivalcem omogočiti pravico do spanja.

***