ŽUPANSKI MANDATI BODO ŠE NAPREJ PREPUŠČENI VOLIVCEM

Ljubljana, 21. 6. 2023 – Predlogu za omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata, za katerega so v Piratski stranki tudi s sodelovanjem Levice zbrali več kot 5000 podpisov, v ostalih dveh koalicijskih strankah, Gibanju Svoboda in SD, niso naklonjeni. V poslanski skupini Svoboda so že napovedali, da ga ne bodo podprli, enako glede na prve odzive kaže v SD. Predlogu smo jasno nepodporo izrazili tudi v Združenju občin Slovenije


Kot so pojasnili v poslanski skupini Svoboda, po poglobljeni preučitvi predloga menijo, da bi takšna rešitev zagotovo prinesla več negativnih posledic kot pa koristi. Dodali so, da zakonski predlog tudi posega v z ustavo zagotovljeno volilno pravico, kar po njihovi oceni odpira vprašanje skladnosti z ustavo.

Med razlogi zoper omejitev mandatov na lokalni ravni so po njihovih navedbah nekateri tudi povsem praktične narave. Tako sta, kot so zapisali, za izpeljavo pomembnejših občinskih projektov pogosto potrebna več kot le dva mandata. “Sicer pa morajo biti vse zahtevne zakonske spremembe vselej pripravljene in sprejete na podlagi široke javne in strokovne razprave ter iskanja širokega družbenega soglasja. Takšen način zakonodajnega delovanja je tudi ena od ključnih zavez naše poslanske skupine,” so še navedli.

Predsednica SD Tanja Fajon je v Mariboru, kjer se je udeležila pete nacionalne konference o internacionalizaciji slovenskega gospodarstva, pojasnila, da so v vodstvu stranke govorili tudi o tem vprašanju. Po njenih navedbah Socialni demokrati niso za omejevanje županskih mandatov. Njihovi župani veliko prispevajo lokalnim skupnosti in kot stranka imajo, kar zadeva županovanja, veliko zelo uspešnih zgodb, je poudarila. “Nazadnje so volivke in volivci tisti, ki odločajo, kdo bo vodil njihove kraje, mesta, občine. Naj ostane tako,” je še dodala.

Dva mandata je absolutno premalo, da lahko narediš velike, pomembne projekte v občini, meni tudi gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han. Izpostavil je še, da bomo imeli, glede na situacijo, čez nekaj let težavo sploh dobiti župane. “To so seveda morda zelo všečni predlogi, a potem se moramo pogovarjati tudi o poslancih, o vseh, ne le o županih,” je še dejal Han.

Piratska stranka je danes skupaj z Levico v DZ z več kot 5000 podpisi volivk in volivcev vložila predlog zakona, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Kot so sporočili Pirati, je DZ po pregledu veljavnosti podpisov zakon sprejel v obravnavo. “Omejitev mandatov je nujen ukrep za stabilizacijo razmer v lokalni samoupravi, ki ji manjka demokratičnosti in transparentnosti,” so dodali.

***