Župani Slovenskih goric s pristojnim ministrom o skladnem razvoju regij

Ljubljana, 29. 1. 2024 – Območno razvojno partnerstvo (ORP) Slovenskih goric je v petek, 26. 1. 2024 gostilo ministra za kohezijo in regionalni razvoj Aleksandra Jevška. Župani so mu predstavili izzive malih občin, Jevšek pa jim je predstavil Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja, katerega bo Vlada RS začela obravnavati v prvi polovici letošnjega leta.

ORP Slovenske gorice, ki ga sestavljajo župani in županja območja Slovenskih goric, pridružil pa se jim je tudi predsednik Sveta Podravske regije Danijel Vrbnjak, so na srečanju v Lenartu ministru opisali največje izzive svojih podeželskih občin, Jevšek pa jim je predstavil Zakon o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja in njegove spremembe.

Po besedah Jevška načrtovane spremembe zakona niso v korist večjim in mestnim občinam, kot so se pritoževale nekatere manjše: “Mi smo ob nastajanju sprememb tega zakona sledili manjšim občinam, ki so opozarjale na to, da ta zakon ni napisan tako, da bi lahko skladno razvijali vsa območja v Sloveniji – predvsem tista obmejna problemska območja, kjer so pogosto postavljeni v situacijo, da se ne morejo prijaviti na evropska sredstva na razpise iz kohezije.” Zakon bo z vsemi upoštevanimi spremembami vlada obravnavala v prvi polovici letošnjega leta, je napovedal.

Predsednik sveta ORP Slovenske gorice Martin Breznik je povedal, da so ministru prestavili predvsem problematiko črpanja evropskih sredstev, saj so občine, ki v Slovenskih goricah veljajo za večje, recimo Lenart, Duplek in Šentilj, po evropskih kriterijih manjše. “Zato moramo najti vsebino in sogovornike na ravni države, da bodo lahko evropska sredstva poslali na teren,” je dejal.

Kot je dodal, so občine “na preži” tudi v zvezi z omenjenim Zakonom. “Moramo biti pozorni, saj brez tistih, ki smo na repu razvoja, težko pišemo zakonodajo. Izpostavili so še druge težave, med drugim s centralizacijo državnih institucij na različnih nivojih.

Namen Jevškovega obiska sta bila tudi seznanitev lokalne skupnosti z vstopom v novo finančno perspektivo 2021-2027 in predstavitev novosti na področju financiranja regij. Kot je napovedal, bodo marca vse regije pozvali k prijavi na mehanizem Dogovor za razvoj regij, ki je težak približno 450 milijonov evrov. “Predvsem pa je cilj tega in podobnih obiskov po občinah in razvojnih svetih dobiti povratne informacije o tem, kakšni naj bodo tisti razpisi, ki jih občine potrebujejo. Ko namreč ministrstvo pripravlja razpise, naj bodo ti taki, da se nanj lahko prijavijo občine ter da so projekti uresničljivi v vseh občinah – velikih, malih in najmanjših občinah,” je dejal.

Kot odgovor na še vedno perečo težavo odseljevanja mladih s podeželja na razvitejša območja je Jevšek izpostavil decentralizacijo. Kot prvi konkretni ukrep, ki po njegovih besedah dokazuje, da ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj to udejanja, je izpostavil odprtje enote ministrstva v Mariboru prihodnji mesec. “Tam bo delalo med 50 in 60 zaposlenih, ki so se do zdaj vozili iz Prekmurja, Štajerske in Koroške v Ljubljano. Tudi državna sekretarja in jaz kot minister bomo vsaj enkrat na teden v tej pisarni, da se županom ne bo treba voziti v Ljubljano,” je napovedal.

Med občine območja ORP Slovenske gorice spadajo Benedikt, Cerkvenjak, Duplek, Lenart, Pesnica, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah in Šentilj, pridružuje pa se jim tudi občina, članica Lokalne akcijske skupine Ovtar Slovenskih goric, Sveti Andraž v Slovenskih goricah.