ZOS NASPROTUJE OMEJEVANJU ŽUPANSKIH MANDATOV

Ljubljana, 5.6 2023 – Piratski stranki je uspelo zbrati 5000 podpisov volivk in volivcev za vložitev predloga dopolnitve Zakona o lokalnih volitvah v sprejem v Državni zbor RS, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. V Združenju občin Slovenije (v nadaljevanju ZOS ) menimo, da je omejevanje števila mandatov na področju lokalne samouprave povsem nepotrebno, saj gre ravno zaradi kontinuitete vodenja občin za enega najbolj delujočih sistemov državi. Prav tako je treba vedeti, da število kandidatov, ki so pripravljeni kandidirati za župana iz mandata v mandat pada. Na zadnjih volitvah je v eni tretjini občin v Republiki Slovenije bil samo en kandidat pripravljen zasesti mesto župana.


Če bodo poslanke in poslanci  potrdili predlog zakona  se glede na situacijo zna zgoditi, da v kakšni občini sploh ne bo kandidata za župana. Mandat župana po ureditvi ki velja v naši državi traja zgolj štiri leta, zlasti večji projekti pa potrebujejo vsaj dva mandata za njihovo uresničitev. Pritrditi pa je potrebno tudi dejstvu, da je omejevanje števila mandatov v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli, volivci pa so tisti, ki odločajo, koga bi radi imeli za svojega predstavnika.

Župani in županje so tisti, ki nosijo breme odgovornosti za vodenje in razvoj občin in za dobro opravljeno delo, so na volitvah nagrajeni z glasovi volivk in volivcev, ki jim zaupajo vodenje občine. So prvi na katere se obrnejo občani s težavami in prvi na terenu, ko pride do naravnih nesreč.

Naj k temu dodamo še dejstvo, da so župani poleg predsednika države edini funkcionarji v državi, ki so neposredno izvoljeni s strani volivcev. Zato je prav, da je funkcija župana spoštovana in se jo končno ustrezno ovrednoti, tudi skozi odpravo plačnih anomalij, ne pa da se sploh razmišlja o omejevanju števila mandatov. Župan, ki dobro opravlja svoje delo, je na volitvah nagrajen z glasovi volivk in volivcev, ki mu zaupajo vodenje občine.

Prav tako pa se zastavlja vprašanje zakaj se želi omejiti število mandatov samo za županske funkcije, saj imamo v državi tudi druge voljene funkcionarje z enakim mandatnim obdobjem in z manj odgovornostmi kot jih imajo župani.

Naj spomnimo. Piratska stranka je v začetku aprila začela z zbiranjem podpisov za vložitev predloga dopolnitve zakona o lokalnih volitvah, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata. Z njimi želijo preprečiti “zaporedno veriženje mandatov”, za zbiranje 5000 podpisov pa so imeli čas do 1. junija. ZOS je temu ostro nasprotoval že takrat.


* * *