ZAČETEK AKTIVNOSTI ZA SKLENITEV DOGOVOROV ZA RAZVOJ REGIJ

Ljubljana 4.7.2023 – Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek in državna sekretarka Andreja Katič sta se včeraj v Dravogradu udeležila seje Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija. Minister Jevšek je predstavil povabilo 12 razvojnim regijam k predložitvi osnutkov dogovorov za razvoj regij za programsko obdobje 2021−2027, ki ga je ministrstvo objavilo v petek, 30. 6. 2023.


»S tem povabilom so se začele izvajati aktivnosti za sklenitev dogovorov za razvoj regij. Pogodbe po novi finančni perspektivi bi tako lahko podpisovali že oktobra letos,« je povedal minister Jevšek.

V finančni perspektivi 2021-2027 bodo tudi Razvojne regionalne agencije (RRA) povabljene k sooblikovanju kriterijev v razpisih, saj, kot je poudaril minister, si ministrstvo želi skupnih dogovorov ter da se na ta način kar najbolj približati potrebam regij.

Državna sekretarka Andreja Katič pa je glede finančne perspektive 2021-2027 in dogovori za razvoj regij poudarila, da je povabilo trenutno odprto za projekt PONI (Podjetno nad izzive) in se bo dopolnjevalo z novimi vsebinami. Pomembno je, da se prijavijo projekti, ki bodo pripravljeni za takojšnjo izvedbo.

Minister Jevšek je še poudaril, da je Slovenija zelo uspešna pri koriščenju evropskih sredstev iz finančne perspektive 2014-2020. V tem trenutku je porabljeno 90 % evropskih sredstev, kar Slovenijo uvršča na 6. mesto med evropskimi državami. Odprti so tudi vsi programi Interreg, uspešno se zaključujejo projekti iz Norveškega mehanizma, potekajo pa tudi že dogovori za koriščenja Švicarskega prispevka.

CELOTNO POVABILO RAZVOJNIM REGIJAM JE OBJAVLJENO NA SPODNJI POVEZAVI:

https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/povabilo-razvojnim-svetom-regij-za-pripravo-in-podpis-dogovorov-za-razvoj-regij-za-programsko-obdobje-20212027javna-objava/