Vlada RS umaknila določbo o neusklajevanju plač v javnem sektorju za leto 2024

Ljubljana, 17. 11. 2023 – Vlada RS je predlagala črtanje določbe o neusklajevanju osnovnih plač v javnem sektorju v letu 2024. Kot je po seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič, so se o dopolnilih k predlogu Zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2024 in 2025 dogovorili pred sejo Vlade RS z vodji poslanskih skupin koalicije. Vlada RS pa je nato na seji soglašala s predlaganimi dopolnili. Ti med drugim predvidevajo črtanje člena, ki je predvideval, da se vrednost plačnih razredov v javnem sektorju v prihodnjem letu ne uskladi.

Predlog dopolnila sicer še nič ne pomeni, o samem usklajevanju se je še treba dogovoriti, je dejal. Od Vlade RS zdaj pričakuje, da bo ta nemudoma poslala svoj predlog in da bodo pogajanja o usklajevanju plač v javnem sektorju v letu 2024 zaključena še pred koncem letošnjega leta.

Prejšnji teden je pogajalska skupina dela sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Počivavšek, javno izrazila zahtevo po takojšnjem nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Če premika v pogajanjih ne bo, so napovedali stopnjevanje aktivnosti v decembru.

***