V Zgornje Savinjski dolini največji problem čiščenje strug in zadrževalnikov

Ljubljana, 23. 8. 2023 – V Zgornje Savinjski dolini je po poplavah trenutno največji problem čiščenje strug in zadrževalnikov. Občinam v ta namen primanjkuje težke mehanizacije, brez katere ne bodo mogli urediti pretočnosti vodotokov in prevoznosti cest. Zato nekateri zgornjesavinjski župani iščejo pomoč pri različnih podjetjih in opozarjajo, da so prepuščeni sami sebi. (Vir: STA)


Po besedah župana Ljubnega ob Savinji, Franja Naraločnika, potrebujejo predvsem bagerje, tovornjake in drugo težko mehanizacijo, saj je še nekaj predelov občine, ki so nedostopni. Kot je dejal, pa vedno bolj ugotavljajo, da bodo težave očitno morali rešiti sami, kar pa bo podaljšalo okrevanje po poplavah, ki ne bo ne bo trajalo pet ali 10 let, ampak še dlje. Oskrba s pitno vodo poteka nemoteno, na lastno pest pa so odpeljali odpadke. So pa na Ljubnem še vedno “v oblakih prahu, za katerega ne vedo, kako je škodljiv”. Župan je opozoril, da se občani srečujejo s hudimi psihičnimi težavami, psihologi jim skušajo pomiriti strahove, ki nastajajo že ob slabši vremenski napovedi. Pri tem je poudaril, da je čiščenje strug v naslednjih dneh prioriteta, da ne bo spet prišlo do razlivanja vode v stanovanjske hiše.

Prav tako je čiščenje strug in zadrževalnikov prioriteta v Občini Gornji Grad, kjer so sicer ceste povezave že skoraj v celoti vzpostavljene. Župan Občine Gornji Grad, Anton Špeh, je pojasnil, da jim težko mehanizacijo zagotavlja podizvajalec. Bojijo se namreč novih padavin.

Skrb zaradi morebitnega jesenskega deževja, ki jim lahko povzroči precej težav, je izrazil tudi župan Občine Nazarje, Matej Pečovnik. Trenutno jim preglavice delajo zasuti zadrževalniki in vodotoki, ki jih skušajo sami očistiti. Dela potekajo na sotočju rek Savinja in Dreta, kjer imajo šest prodišč.

Župan Občine Mozirje, Ivan Suhoveršnik, pa je kot največji problem izpostavil težave s čistilno napravo, ki je bila poplavljena. Na nadomestne dele za napravo je namreč treba čakati, zato se neočiščene fekalije trenutno izlivajo v reko Savinjo. Po njegovih besedah jih čaka tudi nekaj dela na plazovih, ki so se sprožili po poplavi – v mozirski občini je bilo poplavljenih okoli 330 hiš, veliko škode je na kmetijskih površinah.

Župan Občine Luče, Klavdij Strmčnik, je povedal, da se trenutno ukvarjajo z urejanjem ceste proti Ljubnem, ki je sicer državna cesta. Po načrtu naj bi to cestno povezavo vzpostavili čez mesec dni. V Lučah imajo težave z oskrbo trgovin z izdelki, saj je večina cest do občine še neprevoznih. Strmčnik opozarja tudi, da zaradi neprevoznih cest razmišljajo o zamiku pričetka novega šolskega leta. Kot je še povedal, so na ponedeljkovi izredni seji občinskega sveta imenovali koordinatorje za posamezne naselja, ki bodo nadzirali sanacijo po poplavi.

* * *