V parlamentu začetek obravnave proračunov za leti 2024 in 2025

Ljubljana, 9. 10. 2023 – Poslanke in poslanci se bodo danes seznanili s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti. Seznanili se bodo tudi z odstopom ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana.

Danes je sklicana izredna seja DZ RS, na kateri bosta predsednik vlade Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič predstavila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Za predstavitev bosta imela 60 minut časa, vsebinske razprave pa še ne bo, saj jo bodo najprej opravili na sejah delovnih teles DZ.

Za leto 2024 je DZ RS proračun sprejel že novembra lani, z zdaj predlaganimi spremembami pa se odhodki zvišujejo za 720 milijonov evrov na 16,2 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj naj bi tako v letu, ko bodo v območju evra spet začela veljati fiskalna pravila, znašal 2,2 milijarde evrov oz. 3,3 odstotka BDP. V letu 2025 se bodo odhodki spustili na 15,8 milijarde evrov, primanjkljaj pa na 1,3 milijarde evrov oz. 1,8 odstotka BDP.

Predlog obeh proračunov je vlada sprejela 28. septembra, ko je Boštjančič povedal, da največ pozornosti posvečata obnovi po avgustovskih poplavah in zemeljskih plazovih. Po zadnji vladni oceni je vremenska ujma povzročila za skoraj deset milijard evrov finančnih posledic, vlada se je tako pri pripravi proračunov odločila za krčenje sredstev, kjer je to mogoče.

DZ RS se bo danes seznanil tudi z odstopom ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je odstopno izjavo podal v četrtek. Za odstop se je odločil po pogovoru s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki mu je sporočil, da se njuni poti razhajata.

***