V okviru mednarodne pomoči predvidena postavitev še šestih mostov

Ljubljana, 6. 9.2023 – Do konca septembra je na območju Savinjske in Koroške v okviru mednarodne pomoči predvidena postavitev še šestih mostov. Pomoč prihaja s Hrvaške, Češke, Švedske in Poljske. Tuje enote tudi še vedno ostajajo prisotne v Sloveniji. Koordinacijo potreb lokalnih skupnost ter direkcij za vode in infrastrukturo sicer vodi delovna skupina za koordinacijo obnove, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic. Razporejanje tujih enot pa tudi po koncu aktivacije državnega načrta še vedno poteka enako, kot je potekalo prej.

Župan Občine Prevalje Matic Tasič je ob včerajšnjem robu srečanja gospodarskega ministra Matjaža Hana z župani koroške in savinjske regije dejal, da so žalostni, ker so izvedeli, da je vlada preklicala mednarodno pomoč, ki je bila ves čas na voljo. Vlado je pozval, naj razmisli o tem, da “ekipa, ki je uigrana”, ostane vsaj še do konca meseca. Ob tem je omenil, da je odšla francoska ekipa.  Generalni direktor uprave za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin je pojasnil, da ni šlo za kakršenkoli sklep vlade ali odločitev na nivoju države. Pač pa je šlo za željo francoske enote, ki v Sloveniji pomaga že mesec dni, da odide na zaslužen počitek.  “Tudi enota Slovaške, ki deluje na območju Savinje, bo ta teden verjetno zaključila svoje delo in odšla na počitek. A se bo potem naslednji teden vrnila in pomagala še kak teden,” je pojasnil Behin in dodal, da bo ta enota izvajala aktivnosti v dogovoru z direkcijo za vode.

Poljske in hrvaške enote za postavitev mostov bodo nadaljevale delo, dokler predvidenih mostov ne postavijo, dodatno prihaja v pomoč še češka enota za postavitev mostov. “Do konca septembra naj bi bilo postavljenih še šest mostov v okviru mednarodne pomoči, ki prihaja iz Hrvaške, Češke, Švedske in Poljske,” je dejal Behin. Vsi mostovi bodo postavljeni v Savinjski dolini in na Koroškem.  Pojasnil je še, da je pomoč v okviru evropskega mehanizma na področju civilne zaščite mišljena kot prva pomoč za prvo intervencijo po naravni nesreči in da ni običajno, da bi enote v drugi državi pomagale tako dolgo, kot pomagajo v Sloveniji. Obenem pa je s koncem aktivacije državnega načrta čas intervencije prešel v fazo sanacije, sanacija vodotokov pa je znova v pristojnosti direkcije za vode.

“Z uveljavitvijo interventne zakonodaje je odprta tudi možnost direkciji za vode za najem večjega števila izvajalcev za vzdrževanje vodotokov in po naših informacijah aktivnosti za to že tečejo,” je še dejal Behin. “V vsem tem času bo po sklepu vlade v skladu s potrebami delovala tudi Slovenska vojska s tehnično enoto,” je dodal in spomnil, da vojska v Prevaljah pomaga pri gradnji vodovoda.

Koordinacijo potreb lokalnih skupnost ter direkcij za vode in infrastrukturo sicer vodi delovna skupina za koordinacijo obnove, ki jo vodi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Boštjan Šefic. Razporejanje tujih enot pa tudi po koncu aktivacije državnega načrta še vedno poteka enako, kot je potekalo prej, je še dejal Behin.

* * *