V Državnem svetu RS ob pripravi nadaljnjih ukrepov za sanacijo po poplavah pričakujejo manj hitenja in več predhodnega usklajevanja

Ljubljana, 4. 9. 2023 – V DS pred pripravo nadaljnjih ukrepov za odpravo posledic nedavnih ujm in pomoč ljudem pričakujejo manj hitenja vlade in DZ ter več prehodnega usklajevanja. Predsednik DS Marko Lotrič ob tem poudarja, da prihodnji ukrepi ne smejo zajemati zgolj prizadetih v avgustovskih poplavah, ampak vse prizadete v letošnjih ujmah. (Vir: STA)

Ob zaključku akcije Poletne razglednice v Državnem svetu RS, s katero so želeli javnosti približati delo DS, so odprli priložnostno razstavo in spregovorili o prihodnjem delu DS.

Predsednik DS Marko Lotrič je ob tem izpostavil, da je državni svet “drugi dom slovenskega parlamenta in prvi dom civilne družbe”. Kot je poudaril, državni svetniki delujejo na zakonodajnem nivoju in se skupaj z DZ trudijo za uveljavitev posameznih zakonov. Med drugim je spomnil, da so v zadnjih tednih z odpovedjo vetu prižgali zeleno luč čim hitrejši uveljavitvi interventnega zakona z nujnimi ukrepi za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah.

V nadaljevanju sicer pričakujejo, da pri zakonskih predlogih, ki bodo šli v smeri odprave posledic poplav, med drugim tudi pri pripravi sanacijskega zakona, ne bo hitenja, vse dileme in odprta vprašanja pa da se bo predhodno uskladilo in nato zapisalo v predlog zakona. Lotrič ob tem poudarja, da naslednji ukrepi ne smejo zajemati zgolj prizadetih v avgustovskih poplavah, ampak morajo zajeti vse težave, ki so jih prinesle vremenske ujme v letošnjem letu.

Sicer pa po njegovih besedah DS tudi v tem sklicu nadaljuje delo na področju ustanovitve pokrajin, kar ostaja ena od glavnih prioritet. O tem so že govorili z vsemi poslanskimi skupinami, sledili bodo tudi pogovori s predstavniki posameznih ministrstev. Lotrič je ob tem izpostavil, da sicer niso toliko pomembne ideje o številu pokrajin, temveč sama ustanovitev pokrajin. Trenutno pa si prizadevajo tudi za uveljavitev pilotne pokrajine.

Po njegovem mnenju so pomen pokrajin pokazale prav nedavne ujme, država bo namreč zdaj ob sanaciji za boljšo koordinacijo tudi na terenu vzpostavila tehnične pisarne, je spomnil Lotrič.

Podpredsednik DS Matjaž Švagan pa je ob tem izpostavil pričakovanje, da tokrat posamezni deli Sloveniji pri odpravi posledic škode ne bodo ostali sami. Slednje je tudi odgovornost državni svetnikov, je dejal.

Sekretarka DS Monika Kirbiš Rojs pa je na današnjem dogodku izpostavila, da je DS še vedno glas razuma, glas stroke, in ne glas politike, kot mu pripisujejo nekateri.

* * *