Urgentno – prošnja za podatke o škodi po poplavah na občinskih kulturnih institucijah

Ljubljana, 7. 9. 2023 – Ministrstvo za kulturo nam je posredovalo obvestilo s prošnjo o zbiranju ocen škode v javnih zavodih, tako na nivoju države kot občin.

Občine ste o škodi na objektih, ki jih upravljajo občinski javni zavodi, že poročale v sistem AJDA, zdaj pa za občinske zavode zbirajo podatke o morebitni škodi (in njeni višini) na opremi in gradivu ter morebitne intervencijske stroške, ki so jih imeli zavodi sami.

Evidentiranje upravičenih intervencijskih stroškov vseh subjektov na vseh ravneh, ki so sodelovali v odzivu na poplave, predstavlja pomemben korak pri pripravi vloge za dodelitev sredstev EUSF, s katerimi bi lahko po odobritvi odvzeli tudi del finančnega bremena različnih subjektov, zato vas prosimo za natančen in čim hitrejši popis vseh upravičenih intervencijskih stroškov v obdobju med 4. in 31. 8. 2023.

V priponki vam prilagamo tabelo in vas prosimo, da zberete podatke na občinskih javnih zavodov iz področja kulture. Zbirno tabelo morate posredovati najkasneje do PONEDELJKA, 11. septembra, do 10.00, na elektronski naslov: Tjasa.Pureber@gov.si.

Občine morate za javne zavode izpolniti dve tabeli (v modrem imate naveden primer za lažjo orientacijo):

  • Tabela za vnos škode na javni kulturni infrastrukturi: tu nas zanimajo le stroški poškodovanega gradiva ali/in opreme v občinskih javnih zavodih na področju kulture
  • Tabela za vnos intervencijskih stroškov, ki so jih imeli javni zavodi na področju kulture. Opozarjamo, da izpolnjujete le stroške, ki so jih imeli javni zavodi sami. Ne vpisuje se torej stroškov, ki so jim imeli gasilci, pripadniki občinske civilne zaščite itn. – te stroške bodo uveljavljale občine same prek drugih mehanizmov.

Za kratek rok se na ministrstvu iskreno opravičujejo in upajo, da nam s skupnimi močmi uspe podati ustrezno oceno škode v kulturi na vseh ravneh.