Srečanje županov petih občin ob meji s Hrvaško z ministrom Poklukarjem o vplivu nezakonitih migracij na življenje ljudi

Ljubljana, 7. 3. 2024 – Včeraj, 6. 3. 2024, je potekalo srečanje županov petih slovenskih občin – Kostel, Ilirska Bistrica, Črnomelj, Krško in Podlehnik – z ministrom za notranje zdeve Boštjanom Poklukarjem. Tema pogovora je bil vpliv nezakonitih migracij na življenje ljudi v obmejnih občinah. Del razprave je bil namenjen tudi povračilu stroškov občinam zaradi povečanega nadzora meje.

Minister Boštjan Poklukar je uvodoma poudaril, da se v ministrstvu zavedamo pomena stalne komunikacije z lokalnim prebivalstvom, kar so prisotni pozdravili.

V pogovoru o varnostni problematiki v obmejnih občinah, je generalni direktor Policije mag. Senad Jušić zagotovil, da je varnost v obmejnih občinah dobra. Policija glede na potrebe prerazporeja kadre ter prilagaja tehnike in metodike dela. V obmejnih občinah je na splošno okrepila nadzor z namenom zagotavljanja varnosti lokalnega prebivalstva, preprečevanja kaznivih ravnanj, pa tudi zagotavljanja varnosti otrok na poti v šolo in iz nje.

Minister je župane seznanil tudi s potekom odstranjevanja ograje na meji s Hrvaško. Aktivnosti tečejo po načrtih, doslej pa je bilo odstranjene več kot 85 km ograje. Župani so to pozdravili, saj je ograja pred leti zarezala v življenje tamkajšnjih prebivalcev in imela negativen vpliv tudi na turizem in čezmejno povezovanje.

Sogovorniki so se strinjali, da je sodelovanje policije z lokalnim prebivalstvom dobro. Del razprave pa je bil namenjen tudi povračilu stroškov občinam zaradi povečanega nadzora meje. Vlada RS je konec februarja sprejela sklep o zagotovitvi finančnih sredstev v višini dveh milijonov evrov in aktivnosti na tem področju bodo tekle na način kot v preteklih letih.

Foto: Ministrstvo za notranje zadeve