SREČANJE PREDSEDNIKA IN ČLANOV VLADE Z ŽUPANI SLOVENSKIH OBČIN

Ljubljana, 5. 6. 2023 – Predsednik Vlade RS Robert Golob bo danes, 5. 6. 2023, z ekipo bo na Brdu pri Kranju gostil srečanje županj in županov slovenskih občin. Udeleženci naj bi razpravljali o aktualnih zadevah. Združenje občin Slovenije je tovrstno srečanje predlagalo že takoj ob nastopu mandata te vlade, saj ocenjuje, da je dialog v vseh segmentih delovanja naše skupnosti nujno potreben. Srečanja se bodo zato udeležili vsi člani organov združenja in skušali predstaviti vse ključne odprte teme na področju lokalne sfere.


Najbrž se ne bodo mogli izogniti razpravi o višini povprečnine. Vodstva Združenja občin Slovenije, Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije namreč pozivajo k popravku povprečnine za letošnje leto. Opozarjajo na povečanje stroškov občinam, med drugim zaradi dviga plač v javnem sektorju, dviga cen energentov in energije ter posledično inflacije.

Stroški dviga plač zaposlenih v javnem sektorju, dvig minimalne plače, nedavni dodaten dvig plač pomočnic vzgojiteljic, dvig cen energentov in energije ter posledično inflacije so stroški, ki vedno bolj zajedajo v proračune občin, so v združenjih občin zapisali v nedavnem pozivu, ki so ga naslovili na vlado in ministrstvo za finance. Dodali so, da bodo sicer občine za zagotovitev dodatnih sredstev ponovno primorane zajedati v investicijska sredstva in se tudi zadolževati. V začetku aprila so vlado zato pozvali k čim prejšnjemu sestanku.

* * *