Sindikatom javnega sektorja predstavljen nov predlog odprave plačnih nesorazmerij

Ljubljana, 27. 2. 2024 – Včeraj, 26. 2. 2024, je potekal nov krog pogajanj med Vlado RS in sindikati javnega sektorja. Vladna stran je predstavila nov predlog odprave plačnih nesorazmerij, vendar podrobne vsebine javnosti še ne razkrivajo.

Po besedah ministra za finance in vodje vladne pogajalske skupine Klemna Boštjančiča so pri pripravi predloga izhajali iz že podpisanih stavkovnih sporazumov in tega, o čemer so se na nek način uskladili že lani. Podrobne vsebine predloga ni razkril, povedal je le, da želijo tudi pri vseh spremembah osnovnega predloga še vedno zasledovati cilj, da noben javni uslužbenec ne bo imel osnovne plače nižje od minimalne. Dodal je še, da tudi v nadaljevanju pogajanj podrobnih vsebin ne bo razkrival, saj verjame, da je to stvar pogajanj in da “špekulacije, ki velikokrat gredo v smer, ki nima veliko realnosti s tistim, kar smo se pogovarjali, izrazito škodijo temu, da bi dogovor sklenili.”

Minister je po koncu včerajšnjih pogajanj še povedal, da je vladna stran sindikatom predlagala, da tekom tedna opravijo še pogovore v okviru posameznih plačnih stebrov, na krovni ravni pa se sestanejo čez teden dni, ko bodo lahko o predlogu bolj konkretno govorili.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je pojasnil, da morajo sindikati predstavljeni predlog, ki posega v nekatere dozdajšnje predloge in jih spreminja, preučiti. Kaj v resnici pomenijo, pa je brez preračunov težko oceniti. Dodal je še, da na sindikalni strani vztrajajo, da se regres za letošnji dopust izplača v višini 1500 evrov in da pričakujejo, da bo ta tema prihodnji teden ponovno odprta.

Minister Boštjančič je v zvezi z regresom povedal, da bo regres v skladu z decembrskim dogovorom izplačan že marca in je načrtovan v minimalnem znesku. Izplačan bo v višini minimalne plače, ki trenutno znaša 1253,90 evra. Je pa minister k temu še dodal, da so sindikate seznanili, da so se v prihodnjih mesecih pripravljeni pogovarjati o regresu za najnižje plačane javne uslužbence, a v povezavi s pogajanji, ki sicer potekajo. Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Jakob Počivavšek je po koncu pogajanj povedal, da jim je bil celoten predlog prestavljen ustno, zastavili so kar nekaj vprašanj, na nekatera so dobili odgovore, na nekatera ne in bodo počakali na celovit predlog. Do vladnega predloga se bodo opredelili prihodnji ponedeljek ter svoje stališče vladi sporočili istega dne, ko bodo nadaljevali pogajanja.

* * *