SINDIKATI Z VLADO O VIŠINI REGRESA, LETNEM DOPUSTU IN USKLAJEVANJU PLAČNIH RAZREDOV

Ljubljana, 19.6.2023- Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogovore o reformi plačnega sistema in odpravi nesorazmerij v osnovnih plačah. Med vprašanji, ki se jih bodo po pričakovanjih dotaknili danes, so tudi vladni predlog glede letnega dopusta in formula usklajevanja vrednosti plačnih razredov.


Formula usklajevanja vrednosti plačnih razredov je eno od vprašanj, ki se jih lotevajo v okviru priprave novega plačnega zakona. Za kako pomembno vprašanje gre, pa se je po besedah vodje pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakoba Počivavška pokazalo v zadnjih letih, ko so se ravno zato, ker se vrednost plačnih razredov ni usklajevala, “iskali različni obvodi in načini, kako priti do povišanja plače”.

V skladu z napovedmi izpred tedna dni sindikati pričakujejo, da jim bo vladna stran predstavila svoj predlog za ureditev tega vprašanja. Prav tako je predvideno, da jim bo predstavila predlog kolektivne pogodbe za javni sektor. Kot pravi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, se bi tu pokazalo, ali bi vlada polje socialnega dialoga oz. vpliv zaposlenih prek kolektivnih pogodb ohranila v enakem okviru ali pa bi ga omejila.

Na dnevnem redu pogajanj je tudi letošnji regres. Javni uslužbenci so sicer regres dobili z majsko plačo. Izplačan jim je bil v višini 1203,36 evra, kolikor znaša minimalna plača. Vlada namreč ni bila naklonjena predlogu sindikatov za višji regres. Uradno se je do tega vprašanja opredelila v četrtek, s čimer bo predvidoma danes seznanila sindikate.

Glede predloga vlade za poenotenje splošnih kriterijev za odmero letnega dopusta Štrukelj ugotavlja, da je splošno mnenje, da je ta poseg v dopuste za veliko večino javnih uslužbencev težko sprejemljiv, posamezne skupine pa so nad predlogom ogorčene. V pogajalski skupini, ki jo vodi Počivavšek, bodo danes, pred pogajanji, še odločali, ali naj bo to sploh predmet pogajanj.

Kar zadeva odpravo plačnih nesorazmerij, Počivavšek pravi, da “zadeve, milo rečeno, ne potekajo ravno optimalno” in se zato morajo dogovoriti, kako se jih lotili, da bi lahko ta pogajanja pripeljali do zaključka.

***