Predlog energetskega zakona, brez omejitev glede trdnih goriv na redni seji državnega zbora

Ljubljana, 22. 4. 2024 – Na redni seji, ki se bo začela danes s poslanskimi vprašanji, bodo imeli poslanci med drugim na mizi predlog novega energetskega zakona, ki je dvignil veliko prahu. V predlogu sicer po tistem, ko je matični odbor predlog dopolnil, ni več omejitev glede trdnih goriv v novih stanovanjskih stavbah v strnjenih naseljih. Ob nasprotovanju opozicije pa ostajajo predvidene omejitve pri rabi plina za ogrevanje. Predlog prenovljenega zakona bo urejal tudi vrsto drugih področij, med njimi delovanje regulatorja, dodeljevanje subvencij, ki bo digitalizirano in poenostavljeno ter krizne razmere na področju energetske oskrbe in začasno kontrolo cen energije.

Prav tako bodo poslanci obravnavali novelo zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, ki ga DZ sprejema po nujnem postopku. Predlog rok za izplačilo zadržanih sredstev v višini 20 odstotkov višine pomoči oz. razliko do skupne višine pomoči, do katere je upravičen upravičenec po tem zakonu, podaljšuje s konca februarja na konec avgusta.

Na seji se bodo lotili tudi predloga za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ. Predlagali so ga v NSi, matično delovno telo pa je ocenilo, da tak referendum ni primeren.

Glasovali bodo tudi o predlogu sprememb in dopolnitev poslovnika DZ, s katerimi se spreminja ureditev tretje obravnave predloga zakona v DZ in obravnave zadev EU. Na dnevni red so med drugim uvrščeni še predlogi novele zakona o maturi, novele zakona o prekrških, sprememb zakona o agrarnih skupnostih in novele zakona o trošarinah. Prav tako bodo imeli na mizi poročilo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, razprava o njem pa bo potekala za zaprtimi vrati.

***