Poziv FURS k elektronskemu oddajanju vlog v sistemu eDavki

Ljubljana, 18. 1. 2024 – Finančna uprava RS spodbuja zavezance k elektronskemu oddajanju vlog. Tiskani obrazci predstavljajo večjo obremenitev (tiskanje, izpolnjevanje) in dodaten strošek (papir, poštne storitve), elektronska oddaja vlog pa predstavlja tudi prihranek časa in odpravlja verjetnost napak, ki so pogostejše pri ročnem izpolnjevanju, sploh ker so določeni podatki v elektronski vlogi že predizpolnjeni.

Znatne prihranke, zaradi siceršnjih poštnih stroškov, pa predstavlja tudi elektronsko vročanje dokumentov preko sistema eDavki (portal ali mobilna aplikacija). Na ta način zavezanci davčne odločbe dobijo v svoj profil v eDavkih, kar olajša tako pripravo plačilnih navodil za plačilo obveznosti kot shranjevanje odločbe.

Ker se bliža čas oddaja vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, pozivajo zavezance naj se poslužijo tudi tega, in sicer bodisi prek spletnega portala eDavki ali prek mobilne aplikacije eDavki, kjer je na voljo predizpolnjena vloga s podatki iz vaše zadnje vložene vloge (obrazec Doh-Vdc).

Vlogo za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane lahko oddate do 5. februarja 2024. Če boste vloga oddali elektronsko prek sistema eDavki, lahko to storite do vključno 20. februarja 2024. Elektronsko vlogo lahko odda le zavezanec, ki je prijavljen v storitev storitev eVročanje. Če še niste prijavljeni v sistem eVročanja, boste najprej usmerjeni na prijavo v eVročanje in šele nato boste lahko nadaljevali oziroma vložili tudi elektronski obrazec za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane. Na ta način so želeli pospešiti in poenostaviti vključevanje zavezancev k elektronskemu poslovanju s Finančno upravo RS.

Za vse dodatne informacije in pomoč pri oddajanju lahko pokličete klicni center Finančne uprave RS na telefonsko številko 08 200 1001.

***