Poslanke in poslanci DZ RS v petek o noveli Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav

Ljubljana, 7. 11. 2023 – Poslanke in poslanci bodo v petek na izredni seji DZ RS, ki se bo začela ob 12. uri, obravnavali predlog novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov.

Kolegij predsednice DZ RS je sklenil, da se novela Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov obravnava po nujnem postopku.

Zahtevo, da se novela obravnava na izredni seji, so podali poslanci koalicijskih Gibanja Svoboda, SD in Levice. Pojasnili so, da predlagajo čim prejšnje odločanje o predlogu zakona, ker bodo “dodatni ukrepi za prizadeta območja in predvsem prizadeto prebivalstvo pripomogli k učinkovitejši in predvsem hitrejši odpravi škode”.

Cilj novele je po navedbah Vlade RS, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanj. Predlog predvideva, da se predplačila za obnovo stanovanj izplačajo v višini 20 odstotkov škode, zavedene v spletni aplikaciji Ajda, če je ta višja od 6000 evrov. O tem ministrstvo za naravne vire in prostor obvesti lastnika, izplačilo pa izvede Finančna uprava RS (Furs).

Z namenom hitrejšega in enostavnejšega vodenja in odločanja v postopkih izjemnega dodeljevanja neprofitnih stanovanj v najem pa bi z novelo zakona omogočili organom, da pridobijo podatke iz centralnega registra prebivalstva in zemljiške knjige. Zagotovili bi tudi povrnitev stroškov prizadetim v poplavah in plazovih, povezanih z začasnim bivanjem v drugi stanovanjski enoti, kot so na primer stroški za dobavljeno energijo, ogrevanje, komunalne storitve in podobno.

Predlog novele med drugim predvideva tudi črtanje začasnega ukrepa obveznega solidarnostnega prispevka.

***