Pogajanja vlade s sindikati javnega sektorja v senci odločitve Ustavnega sodišča

Ljubljana, 6. 6. 2024 – Predstavniki vlade, združenj in sindikatov javnega sektorja so na krovni ravni pregledali odprta vprašanja v novem plačnem zakonu. Pogajalske skupine se je udeležila tudi predstavnica združenja.

Širša delovna skupina, sestavljena iz sindikalnih in vladnih predstavnikov, ki je doslej usklajevala besedilo Zakona o skupnih temeljnih plačnega sistema, je opravila zelo dobro delo, saj je bilo veliko stvari usklajenih. Sedaj  bo ožja skupina imela še nekoliko širši mandat in bo poskusila uskladiti tudi bolj interesne zadeve, in ne toliko nujno samo strokovne.

Odločitev ustavnega sodišča o sodniških plačah je prišla v javnost ravno v času pogajanj. Državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec je tako pojasnila, da so seznanjeni le, da je ustavno sodišče odločitev sprejelo.

Dodala je, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali, kaj konkretno pa to pomeni vsebinsko, ali in če sploh bo imela kakšen vpliv na pogajanja, pa je v tem trenutku prezgodaj napovedati, saj se z njeno vsebino še niso mogli natančno seznaniti.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je medtem že izrazil prepričanje, da ta odločitev ustavnega sodišča ne more ostati brez vpliva na pogajanja. Povedal je, da če so tam rešitve, ki bodo veljale za sodnike, bodo verjetno morale veljati tudi za javne uslužbence. Ter dodal, da če je recimo govora o inflaciji, načinu, kako so se sodniške plače usklajevale, bodo tudi sami natančno pogledali in potem poskušali tiste elemente, ki so smiselni, prenesti tudi v pogajanja. Enakemu stališču se je pridružil tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek.

Sicer pa so po Štrukljevih besedah včeraj večino časa posvetili pregledu Zakona, ki naj bi bil temelj novega plačnega sistema. Po njegovih besedah gre za podlago, iz katere izhaja vse drugo, spremembe kolektivnih pogodb javnega sektorja, dejavnosti in poklicev.

Ugotovili so, da je večji del zakona usklajen, a je nekaj zahtevnejših stvari še vedno odprtih.  

Med drugim so pregledali tudi, kako potekajo pogajanja glede odprave plačnih nesorazmerij in se dogovorili za nadaljnji potek. V ponedeljek prihodnji teden naj bi bila še ena stebrna pogajanja, v sredo pa sestanek na krovni ravni, na katerem bodo glede na rezultat stebrnih pogajanj odločali, kako naprej.

***