Pogajanja o plačah v javnem sektorju še niso blizu konca

Ljubljana, 13. 6. 2024 – Vodja vladnih pogajalcev je včerajšnja krovna pogajanja s sindikati javnega sektorja o plačnih reformi in odpravi plačnih nesorazmerij označil za naporna.

Po besedah prvega pogajalca na strani vlade ministra Boštjačiča se namreč vsi zavedajo, da ni pričakovati, da bi čez poletje lahko tekla intenzivna pogajanja. Zato je cilj, da v največ mesecu dni pridejo do ključnih rešitev oz. preboja. Je pa ob tem ugotavljal, da ne kaže, da bi na stebrnih pogajanjih zapirali odprta vprašanja, ampak prihaja do novih in novih predlogov.

Na koncu so se vendarle dogovorili, da bodo intenzivno nadaljevali pogovore na treh različnih ravneh; nadaljevala se bodo stebrna pogajanja, z delom bosta nadaljevali tudi delovna skupina za pripravo novega plačnega zakona, kot tudi ožja pogajalska skupina.

Upanje je tako, da bi v naslednjih dveh, treh tednih prišli vsaj do teh ključnih stvari, ki bodo kazale na to, da bi lahko v resnici potem optimistično gledali do konca leta, kako bi vse skupaj potem izpeljali, je dodal Boštjančič.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je izpostavil pomembnost, dogovora za konstruktivno nadaljevanje pogajanj. Včeraj so se  namreč zavedali, da so nekatera zahtevna vprašanja, tudi kar se tiče uvrstitev na stebrih, še ostala odprta, in da je pametno, če se ne postavljajo na izključujoča stališča.

Za vodjo druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek je bila včerajšnja atmosfera na pogajanjih precej pesimistična. Dejal je, da sicer razume, da se nervoza stopnjuje, ker je potrebno pogajanja pripeljati do zaključka a je bil hkrati presenečen, da se pod vprašaj postavlja tudi to, ali sploh gre za reformo. Sam je prepričan, da gre, nenazadnje se po njegovih besedah predvideva dvig prvega plačnega razreda na raven minimalne plače.

***