Oškodovanci po avgustovskih poplavah do podpisanih pogodb konec maja ali junija

Ljubljana, 16. 1. 2024 – Včeraj, 15. 1. 2024, so predstavniki Službe Vlade RS za obnovo po poplavah in plazovih, pričeli z individualnimi pogovori z lastniki objektov, ki so zaradi lanskoletnih poplav predvideni za morebitno odstranitev. Po besedah vodje službe Boštjana Šefica, bi bile lahko konec meseca maja ali v začetku junija podpisane pogodbe za nove objekte oz. izplačane prve odškodnine. Prvi pogovori so stekli na Koroškem.

Na seznamu objektov, ki so predvideni za morebitno odstranitev je po zadnjih podatkih 348 objektov, od tega 18 na Koroškem. Na sestanku so bile lastnikom predstavljene vse možnosti in postopek, ki je predviden za ugotavljanje kateri objekti so ogroženi. Predstavljeno jim je bilo koliko časa približno bo trajal postopek in kdo bo imel prednost pri obravnavi. To tisti lastniki objektov, ki imajo porušene objekte in bodo morali na drugo lokacijo.

Tej fazi bo sledila priprava dokončnega strokovnega mnenja glede posamezne lokacije in priprava sklepa. Prav tako pa bo stekla cenitev, na podlagi katere bodo pripravili ponudbo in pogodbo.

Lastniki objektov, predvidenih za odstranitev, imajo skladno z zakonodajo eno od štirih možnosti, in sicer:

  1. lahko se odločijo za nadomestitveni objekt (nov objekt na drugi lokaciji);
  2. odškodnina;
  3. nakup nadomestne nepremičnine, ki jo ponudi država;
  4. država lastniku nepremičnine z objektom za odstranitev zagotovi lastninsko pravico na enakovredni nepremičnini, pri čemer lastnik nepremičnine sam poišče nepremičnino.

Ko bodo lastniki sprejeli eno od teh možnosti in ponudbo, bo sledil podpis pogodbe. V primeru, da ponudbe ne sprejmejo, pa je možna tudi razlastitev.

* * *