Omejitev števila županskih mandatov v parlamentu podpira samo stranka levica

Ljubljana, 21. 9. 2023 – Poslanke in poslanci so se v prvi obravnavi opredelili do predloga dopolnitev Zakona o lokalnih volitvah, ki ga je Piratska stranka vložila s podpisi več kot 5000 volivk in volivcev. Predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva, a zakonskemu predlogu z izjemo Levice, ki je pomagala tudi pri zbiranju podpisov, v poslanskih skupinah niso naklonjeni.

Boštjan Tavčar iz Piratske stranke je izpostavil, da je bil na zadnjih volitvah v več kot 51 občinah le en kandidat za župana, v 58 občinah pa dva. Volitve županov so potekale brez večje konkurence, večina obstoječih županov pa je bila brez težav izvoljena. Kot je dejal, je opazovalna misija Sveta Evrope v zvezi s tem opozorila, da se kopiči moč v rokah županov, povečuje tveganje za javna sredstva, novinci v politiki, ki bi se želeli potegovati za mesto župana, pa so v neenakopravnem položaju.

“Moram poudariti, da smo v Piratski stranki problem precej podrobno proučili in ugotovili, da ta tveganja ne samo da obstajajo, marsikatero od teh tveganj, ki jih navaja opazovalna misija, se je že v praksi pokazalo kot dejansko,” je poudaril Tavčar.

Z izjemo Levice, ki predlog podpira, so v predstavitvah stališč poslanskih skupin izpostavljali, da zgolj omejitev županskih mandatov ne bo zagotovila boljšega delovanja lokalne samouprave ali odpravila morebitnih zlorab ter da so test za delo županov volitve. Menijo tudi, da predlog kaže na podcenjujoč odnos do volivk in volivcev, pa tudi na nerazumevanje oz. nepoznavanje dela županov. Ob tem pa so opozorili, da predlogu nasprotujejo v združenjih občin.

O tem, ali je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ RS odločal jutri.

***