Odpira se prvih 62 Digi info točk

Ljubljana, 13. 10. 2023 – Z današnjim dnem Ministrstvo za digitalno preobrazbo (MDP) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) odpirata prvih 62 Digi info točk, v okviru katerih bodo svetovalci državljankam in državljanom vsak dan svetovali in pomagali pri uporabi digitalnih javnih storitev. Tem 62 točkam bo v prihodnjem mesecu sledilo še 160 Digi info točk do konca leta pa naj bi jih, po načrtih ministrstva, delovalo 222.

OZS je skupaj z mrežo območno obrtno-podjetniških zbornih vodilni partner v projektu, financira pa ga MDP.

Uporabniki bodo tako na teh točkah deležni pomoči pri uporabielektronske osebne izkaznice in mobilne aplikacije, prijavi v elektronske storitve in pri elektronskem podpisovanju ter dostopu do informacij o delu državne uprave na portalu gov.si. Prav tako pa jim bodo svetovalci pomagali tako pri dostopu kot pri uporabi portalov eUprava, Spot, zVem, eDavki, elektronskih storitev Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prišli pa bodo lahko tudi do informacij glede dostopa do elektronske zemljiške knjige, uporabe elektronske vinjete in osnov kibernetske varnosti.

V vsaki občini naj bi delovala ena info točka, v določenih mestnih tudi več. Digi info točke bodo odprte vsaj pet dni v tednu, vsaj tri dni dopoldan in dva dni popoldan. Na območjih, kjer živita italijanska oziroma madžarska narodna skupnost, bodo svetovanja na voljo tudi v italijanskem oz. madžarskem jeziku.

Digi info točke bodo delovale vse do konca prihodnjega leta, interaktivni zemljevid prvih 62 pa je na voljo TU.

***