Odbor DZ za delo bo obravnaval vladni predlog za izhod domov za starejše iz kadrovske stiske

Ljubljana, 24.6.2024 – Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide se bo v petek, 28.6.2024 osredotočil na drugo obravnavo predloga interventnega zakona za boljše stanje na kadrovskem področju v domovih za starejše. DZ je v prvi obravnavi brez glasu proti predlog zakona ocenil kot primernega za nadaljnjo obravnavo. Tak sklep je podprlo 53 poslancev, v SDS in poslanca narodnosti pa so bili vzdržani.

Predlog med drugim predvideva sofinanciranje pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije za poklice, ki jih potrebujejo. Določa sofinanciranje stroškov za pridobitev ustrezne izobrazbe zaposlenih. Zagotavlja pa tudi sredstva za kadrovske štipendije pri izvajalcih, ki izvajajo denimo socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva.

Poleg tega predvideva vključevanje prostovoljcev in integracijski program ob zaposlitvi osebja iz držav zunaj EU. Tistim, ki niso slovenski državljani, a so zainteresirani za delo pri izvajalcih, pa bo zavod za zaposlovanje svetoval.

Zaposlene bodo razbremenili z optimizacijo delovnih procesov. Izvajalcem pa bodo omogočili podporo pri vzpostavitvi podlag za enoten model pri spremljanju kakovosti in varnosti obravnave.