Natečaj za naujspešnejšo podeželsko skupnost

Ljubljana, 26. 9. 2023 – Društvo za razvoj podeželja je objavilo 3. Nacionalni natečaj za najuspešnejšo podeželsko skupnost pod sloganom “Pogumno v prihodnost”. Zmagovalec bo Slovenijo zastopal na 18. natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi v letu 2024.

Evropska delovna skupnost za razvoj podeželja in obnovo vasi (ARGE Landentwicklung und Dorferneuerung), katere članica je tudi Slovenija, vsaki dve leti razpisuje natečaj za evropsko nagrado za razvoj podeželja. Skladno s tem Slovenija objavi nacionalni natečaj. Skupnost izbrana na nacionalnem natečaju državo zastopa na evropski ravni – tokrat na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi v letu 2024.

Društvo za razvoj slovenskega podeželja, kateremu je koordinacijo nacionalnega natečaja zaupalo Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, poziva podeželske skupnosti (vas, skupina vasi, občina, skupina občin …), da se prijavijo na natečaj, in sicer predvsem tiste, ki:

  • se odzivajo na aktualne izzive njihovega življenjskega okolja s trajnostnimi, inovativnimi in medsebojno povezanimi projekti ter tako spodbujajo celovite razvojne procese,
  • si prizadevajo v lokalne dogodke vključevati različne skupine prebivalcev in na ta način dobijo različne perspektive, širši horizont in bolj raznolike ideje,
  • se zavedajo pomena in potrebe povezovanja in  temeljijo na mrežah, kot tudi na občinskih in regionalnih združenjih.

Razpisna dokumentacija:

Zmagovalki preteklih dveh natečajev – Občina Brda in Občina Ljubno – sta osvojili visoki nagradi tudi na natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi.

Za vse dodatne informacije pišite na info@drustvo-podezelje.si ali pokličite gospo Vesno Erhart na telefonsko številko 041 745-184.

* * *