Na pristojnem odboru DZ RS ta teden o posvetovalnem referenfumu o Energetskem zakonu

Ljubljana, 11. 3. 2024 – Poslanke in poslanci DZ RS bodo ta teden na Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor obravnavali predlog o posvetovalnem referendumu o predlogu Energetskega zakona.

Vprašanje na posvetovalnem referendumu bi se glasilo, “ali ste za to, da državni zbor sprejme energetski zakon, ki v novogradnjah prepoveduje ogrevanje na zemeljski plin in lesno biomaso v strnjenih naseljih, v obstoječih stanovanjskih stavbah pa se takšno ogrevanje poskuša čim bolj omejiti”.

V opozicijski stranki NSi napovedujejo, da se bodo poslužili tudi zbiranja podpisov za naknadni zakonodajni referendum, če s predlogom o posvetovalnem referendumu ne bodo uspešni..

Namreč, ob vladni predstavitvi predloga Energetskega zakona je v delu javnosti in politike završalo ob določilih o prepovedi vgradnje plinskih kotlov za ogrevanje v novih stanovanjskih stavbah, omejitvah pri podeljevanju koncesij za distribucijo plina in prepovedi vgradnje peči na lesno biomaso kot primarnega vira ogrevanja v novih stanovanjskih stavbah v strnjenih naseljih, kakor jih bi na podlagi enotne metodologije določile občine. Vladna stran je sicer medtem že večkrat zagotovila, da bodo določila glede naprav na lesno biomaso umaknili.

* * *