Na julijski redni seji DZ RS tudi o interventnem zakonu za več kadra v dolgotrajni oskrbi

Ljubljana, 8. 7. 2024 – Danes se bo začela zadnja redna seja Državnega zbora RS pred parlamentarnimi počitnicami. Na tridnevni seji bo DZ RS predvidoma imenoval novo informacijsko pooblaščenko ter odločal o interventnem zakonu za več kadra v dolgotrajni oskrbi in noveli stanovanjskega zakona.

Poslanci bodo danes najprej potrdili izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament.

Največ časa bodo poslanci namenili razpravi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi. Predlog so vložili poslanci NSi, ki menijo, da predlagana novela otežujejo ustanavljanje parlamentarnih preiskovalnih komisij. Pričakovati je, da predlog za razpis referenduma ne bo dobil zadostne podpore, saj ga v koaliciji ne podpirajo.

Med drugim bodo razpravljali tudi o vladnem predlogu zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe. Predlog, katerega namen je izboljšati kadrovsko sliko v domovih za starejše, je v DZ RS že prestal prvo branje. Kot primernega za nadaljnjo obravnavo so ga ocenili brez glasu proti.

Jutri bodo poslanci razpravljali tudi o noveli stanovanjskega zakona, ki ureja najemniška razmerja v denacionaliziranih stanovanjih.

Seja se bo zaključila že v sredo, ko je na dnevnem redu še nekaj zakonskih besedil. Po nujnem postopku bo DZ RS odločal o vladnem predlogu zakona o pospešitvi postopkov za realizacijo vseevropskega prometnega omrežja. Poslanci bodo odločali tudi o koalicijskem predlogu sprememb zakona o šolski prehrani, s katerim naj bi omogočili polno subvencijo kosila učencem iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega zgornje meje 4. dohodkovnega razreda, do 1. septembra 2027, ko bodo kosila brezplačna za vse učence.

V sredo se obeta še obravnava predloga odloka o strategiji upravljanja naložb države, predloga resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2024-2031 ter predloga odloka o notranji organizaciji služb DZ RS.

***