NA 42. IZREDNI SEJI DZ RS SPREJETA ZAKON O DOLGOTRAJNI OSKRBI INA ZAKON O SOCIALNEM VARSTVU

Ljubljana, 18. 7. 2023 – Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 42. Izredni seji, ki je potekala 13. 7. in 17. 7. 2023, sprejeli novelo Zakona o socialnem varstvu, Zakon o dolgotrajni oskrbi in Zakon o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili.


Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialnem varstvu

Poslanke in poslanci so s 54 glasovi za in 21 proti sprejeli novelo Zakona o socialnem varstvu.

Novela Zakona o socialnem varstvu omogoča podlago za kadrovsko štipendiranje na področju socialnega varstva in podlago za izvajanje ukrepov in črpanje sredstev evropskih skladov za ukrepe spodbujanja socialnega vključevanja oseb, izpostavljenih tveganju revščine ali socialni izključenosti, vključno z najbolj ogroženimi osebami in otroki.

Novela bo omogočila nov kader na centrih za socialno delo, poleg tega pa tudi usposabljanje za socialne delavce na najtežjih področjih, kot je na primer nasilje v družini.

Zakon o dolgotrajni oskrbi

Poslanke in poslanci so s 54 glasovi za in 24 proti sprejeli Zakon o dolgotrajni oskrbi. Zakon se bo začel uporabljati 1. januarja 2024 in postopno kot pravice prinaša oskrbovalca družinskega člana, dolgotrajno oskrbo na domu in e-oskrbo, dolgotrajno oskrbo v instituciji in denarni prejemek.

Zakon od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. Skladno z zakonom bodo delodajalci in delojemalci plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka od neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci. Ministrstvo predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov letno.

S 1. 1. 2024 bo upravičenec že imel pravico do oskrbovalca družinskega člana, ki bo imel takšno vlogo, kot jo ima po dozdajšnji ureditvi družinski pomočnik. Imel bo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek v višini 1,2-kratnika minimalne plače v državi. Če pa bo skrbel za dva uporabnika hkrati, bo to delno plačilo v višini 1,8-kratnika minimalne plače.

Celotno sporočilo si preberite TU.