Mediacija med Fidesom in Vlado RS neuspešna

Ljubljana, 10. 4. 2024 – Mediacija med vlado in Fidesom kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev ni bila uspešna. Predsednik Fidesa Damjan Polh je izrazil minuto molka za zdravstvo, ministrica Valentina Prevolnik Rupel pa je izrazila obžalovanje.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v izjavi za javnost poudarila dejstvo, da imamo v Sloveniji še vedno dobro javno zdravstvo, da ljudje do storitev, ko jih potrebujejo, še vedno pridejo. Cilj pa je po njenih besedah, da bo javno zdravstvo še bolj kakovostno, učinkovito in dostopno. Glede nadaljnjih korakov ministrstva je dodala, da bodo nadaljevali pripravo novele zakona o zdravniški službi, saj želijo ljudem zagotoviti minimum zdravniških storitev tudi med stavko. Iz pogovorov z direktorji javnih zdravstvenih zavodov je, tako Prevolnik Rupel, jasno, da v aprilu ne bo velikih izpadov zdravstvenih programov.

V prihodnjem tednu že načrtujejo naslednji sestanek z direktorji javnih zdravstvenih zavodov. Pogledali bodo razmere in naredili načrt ukrepov za naprej, je napovedala Prevolnik Rupel.

“Vsi sistemski ukrepi, ki jih na ministrstvu načrtujemo, bi imeli hitrejši učinek, boljši učinek, če bi bili izvedeni v sodelovanju z vsemi akterji, zato res pozivam, da se Fides priključi stebrnim pogajanjem in da dosežemo čim prej dogovor, da bodo ti sistemski ukrepi imeli večjo težo, večjo veljavo in večji učinek v dobro javnega zdravstva v Sloveniji,” je ministrica še enkrat pozvala Fides h krovnim pogajanjem.

Mediacija je po besedah predsednika sindikata Fides Polha delovala izredno profesionalno. “Moram pohvaliti mediatorje odvetniške zbornice, moram pohvaliti tudi vladno pogajalsko skupino, niso imeli lahkega dela. Problem vsega tega je bila izjava premierja pred mediacijo, s katero je okužil začetek, in tako se je tudi mediacija končala, kakor so se njegove besede takrat slišale. To ni dobra popotnica za naprej,” je nadaljeval Polh.

“Z naše strani smo se tudi trudili, približevali, kolikor se je dalo, žal je na koncu vlada odločila, da zadeve ostanejo brez zavez in da so ponudbe, ki so jih dajali, enake tistim, ki so se pojavile na začetku stavke. Z naše strani je precejšnje razočaranje, gremo naprej, delali bomo tako kot do zdaj v času stavke, to je edino, kar lahko povem državljankam in državljanom Slovenije,” je še pojasnil predsednik Fidesa.

“Srečali smo se petkrat, skupno število ur je bilo 24, to so izračunali mediatorji, dokler smo v stavki, smo se dolžni pogajati. Verjamem, da se bomo srečevali na pogajanjih, kakšen bo izkupiček, pa vam žal ne morem povedati. Videti je, kot da si vlada reform ne želi, in se bojim, da zadeve ne bodo šle v pravo smer,” je Polh odgovoril na novinarsko vprašanje glede poteka mediacije.

Podatki kažejo, da se večina storitev izvaja, da zaradi stavke ni kakšnega večjega podaljšanja čakalnih vrst. Na poti pa je tudi zakon o stavki o katerem je Polh povedal, da imamo v Sloveniji enega najbolj, če ne celo najbolj restriktivnega zakona o stavki, ki na veliko omejuje stavko, zato je lahko tudi ta stavka tako dolgotrajna, kot je. Če pa bo izglasovana še novela zakona o zdravniški službi, kjer bo predpisan odlok, ki je na presoji pred ustavnim sodiščem, potem bo to še otežilo stavkanje.

Razplet mediacije obžaluje tudi predsednik vlade Robert Golob, saj da si vlada ves čas iskreno prizadeva doseči dogovor v dobro pacientk in pacientov. K temu so bili usmerjeni vsi napori predsednika vlade, ločena pogajanja pogajalske skupine ministrstva za zdravje, ukrepi, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema, in ne nazadnje, da se rešitev poišče v okviru mediacije, so sporočili iz premierjevega kabineta.

Mediacija med vlado in Fidesom se je sicer začela že pred dvema tednoma. Rok za njen zaključek je bil prejšnji četrtek, a sta se strani takrat strinjali za njeno podaljšanje.