Evropska sredstva za nakup letal za gašenje požarov iz zraka

Ljubljana, 30. 11. 2023 – Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je odobrilo evropska sredstva za projekt »Izgradnja zmogljivosti za gašenje požarov iz zraka«. Minister za kohezijo in regionalni razvoj dr. Aleksander Jevšek je ob tem poudaril: »S pomočjo kohezijskih sredstev Slovenija na področju zaščite in reševanja pridobiva pomembne dodatne zmogljivosti za gašenje požarov ter zaščito ljudi in premoženja.« Za projekt v vrednosti 23.292.932,69 evra bo Kohezijski sklad prispeval 15.500.000,00 evra.

Uprava RS za zaščito in reševanje je v okviru projekta, sofinanciranega z evropskimi sredstvi, kupila nova manjša letala za gašenje iz zraka. Natančneje, kupila je dve dvosedežni letali AT-802 in dve enosedežni letali AT-802 za gašenje iz zraka – dve od teh sta že v Sloveniji, preostali dve pa bosta dobavljeni predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.

Slovenija se bo s to pridobitvijo pridružila ostalim članicam EU, ki imajo svojo lastno gasilsko floto letal za gašenje. Država bo s tem nakupom pridobila materialno tehnična sredstva, ki predstavljajo predpogoj za vzpostavitev celovitega sistema zagotavljanja zmogljivosti za gašenje iz zraka tako znotraj meja Slovenije kot v širšem območju Evropske unije.

***