DZ RS V PETEK PONOVNO O ZAKONU O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV

Ljubljana, 6. 6. 2023 – Po odločitvi kolegija predsednice DZ RS bo v petek 9. 6. 2023, potekala izredna seja DZ, na kateri bodo po vetu DS RS vnovič odločali o noveli Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024. Na seji njej bodo obravnavali še predloga novel zakonov o delovnih razmerjih in o spodbujanju investicij, na predlog SDS pa tudi priporočilo vladi glede gradnje kanala C0. (Vir: STA)


V koaliciji so predlagali vnovično odločanje o noveli zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2023 in 2024 na izredni seji DZ, saj si želijo čim prejšnjega ponovnega glasovanja o zakonu. Še pred petkovo sejo bo novelo ponovno obravnaval tudi odbor za finance, in sicer na nujni seji v sredo.

Novela zakona med drugim prinaša zimski dodatek za upokojence, obenem pa ne spreminja povprečnine za občine. Slednje je prispevalo k odločitvi državnih svetnikov za veto, saj opozarjajo, da lani dogovorjena višina povprečnine za občine v luči inflacije ne zagotavlja kritja dejanskih stroškov občin. Svetniki se med drugim ne strinjajo z odločitvijo o znižanju proračunske rezerve. Glede dodatka za upokojence pa pozivajo, da se razširi krog upravičencev. Da bo novela vnovič sprejeta, jo bo moralo na petkovem glasovanju v DZ podpreti najmanj 46 poslancev.

Predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki ga je v imenu volivcev vložil Sindikat policistov Slovenije, je bil v zakonodajni postopek vložen še v času prejšnje vlade in “blokira” nekatere zakonodajne postopke zakonov o vprašanjih, ki jih je treba nasloviti prednostno, izhaja iz zahteve za izredno sejo.

Vladni predlog novele zakona o spodbujanju investicij, ki ga bo DZ prav tako obravnaval v petek, pa trajno ureja mehanizem priglasitve in pregleda neposrednih tujih naložb v Sloveniji, kar je bilo sicer doslej urejeno v enem od protikoronskih zakonov. Ker pa ta zakon s 30. junijem preneha veljati, bi pravočasen sprejem novele zagotovil nadaljevanje delovanja mehanizma, so pojasnili v koaliciji.

Na dnevni red petkove seje so uvrstili tudi “priporočilo vladi zaradi nespoštovanja in izigravanja pravne države v postopku gradnje povezovalnega kanala C0”. Izredno sejo s to točko so zahtevali poslanci SDS, ki med drugim predlagajo priporočilo vladi, da začne izvajati aktivnosti za spoštovanje ustavne pravice do pitne vode, DZ pa naj po njihovem predlogu obsodi “izigravanje zakonodaje v postopku gradnje kanala”. O priporočilu SDS bo v četrtek najprej razpravljal parlamentarni odbor za infrastrukturo, okolje in prostor.

Kolegij je danes potrdil tudi predloge, da se po skrajšanem postopku obravnavajo predlog dopolnitev gradbenega zakona, ki ga je vložil državni svet, novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo predlaga skupina poslancev s prvopodpisanim Borutom Sajovicem (Svoboda), spremembe zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, ki jih predlaga skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec (SDS), ter vladna predloga dopolnitev zakona o višjem strokovnem izobraževanju in novele zakona o posebnih pravicah italijanske in madžarske narodne skupnosti na področju vzgoje in izobraževanja.

* * *