DZ RS sprejel rebalans proračuna in interventni zakon

Ljubljana, 1. 9. 2023 – Poslanke in poslanci DZ RS so na 46. izredni seji, ki je potekala 31. 8. 2023, sprejeli rebalans proračuna RS za leto 2023 II, novelo Zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 in interventni zakon za odpravo škode ob naravnih nesrečah.

Rebalans proračuna RS za leto 2023 II

Poslanke in poslanci so z 82 glasovi za sprejeli Rebalans proračuna Republike Slovenije za leto 2023 II (Rb2023-1), ki za pomoč prizadetim in odpravo posledic poplav namenja 520 milijonov evrov.

Z rebalansom bodo za pomoč prizadetim in odpravo posledic naravne nesreče namenili 520 milijonov evrov. Od tega se bo 300 milijonov evrov prerazporedilo s proračunske postavke upravljanja finančnega premoženja, za preostalih 220 milijonov evrov pa se povečujejo odhodki proračuna. Zato se bo proračunski primanjkljaj povečal z načrtovanih 4,5 na 4,9 odstotka bruto domačega proizvoda.

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Poslanke in poslanci so s 56 glasovi za sprejeli Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP).

V predlogu interventnega zakona, ki so med drugim zapisani ukrepi za nujno obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev vrste postopkov in pridobivanja dovoljenj, poleg tega prinaša pomoč gospodinjstvom, gospodarstvu in občinam po ujmi.

Zakon s 172 členi prinaša številne ukrepe za čim hitrejšo obnovo domov, neposredne pomoči družinam, zaščito delovnih mest, pomoč poplavljenim podjetjem ter pomoč dijakom in študentom s teh območij. Med drugim so predvideni posebna zvišana izredna denarna socialna pomoč prizadetim, moratorij na odplačevanje posojil in prostovoljne solidarnostne sobote v gospodarstvu.

Celotno sporočilo si lahko preberete v priponki.