DZ RS sprejel novelo Zakona o zdravniški službi.

Ljubljana, 19. 4. 2024 – Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 67. izredni seji, ki je potekala 17. 4. 2024, sprejeli novelo Zakona o zdravniški služb. Sprejeti so bili tudi predlogi za razpis treh posvetovalnih referendumov, in sicer o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah in uporabi konoplje.

Sprejet zakon

Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi (ZZdrS-J)

Poslanke in poslanci DZ RS so z 49 glasi za in 25 proti sprejeli novelo Zakona o zdravniški službi, katera določa naloge, ki jih mora zdravnik izvajati v času stavke.

Z zakonom se želi omiliti oziroma odpraviti posledice dolgotrajne zdravniške stavke, ki se je začela 15. januarja. Zaradi nje je delovanje zdravstvenega sistema neučinkovito in negotovo. Zakon tako določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo škodljive in nepopravljive posledice. Opravljati mora triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti, s katerimi se opredeli zdravstveno stanje. Prav tako mora izdajati obrazce, listine in zdravniška potrdila v primerih, ko bi bilo zaradi opustitve njihove izdaje ogroženo zdravje ali premoženje oz. bi nastale škodljive in nepopravljive posledice (npr. potrdila o začasni zadržanosti od dela).

Referendumi

Poslanke in poslani DZ RS so  potrdili tri predloge za razpis referendumov – o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, preferenčnem glasu na državnozborskih volitvah in uporabi konoplje. Datum njihove izvedbe bodo poslanke in poslanci potrdili ob sprejetju odloka o razpisu referendumov.

Celotno sporočilo je na voljo v priponki.