DZ RS sprejel novelo zakona o centralnem registru prebivalstva

Ljubljana, 3. 4. 2024 – Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 18. redni seji, ki je potekala od 25. 3. do 2. aprila 2024, med drugim sprejeli novelo Zakona o spodbujanju investicij in predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva, niso pa podprli predloga za razpis posvetovalnega referenduma o predlogu novega energetskega zakona. Sklenili so tudi, da  je zakonodajni postopek o noveli Zakona o zaščiti živali in o noveli Zakona o javnem naročanju končan.

Sprejeta zakona:

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij

Poslanke in poslanci so s 75 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo Zakona o spodbujanju investicij, ki skladno z evropsko uredbo prinaša novost, da bodo lahko tuji investitorji s sedežem v EU za spodbudo zaprosili, še preden bodo imeli podružnico v Sloveniji, to pa bodo morali registrirati ob izplačila spodbude.

Novela določa tudi, da je treba investicijo, za katero je dodeljena podpora, končati v treh letih, razen v primeru višje sile, kot so naravne nesreče in epidemije.

Novela na seznam investicij, za katere ni mogoče pridobiti podpore, dodaja sektor lignita in sektor širokopasovnih povezav, poleg proizvodnje in distribucije energije, za kar spodbud že sedaj ni dovoljeno dodeliti, po novem spodbude ne bodo možne tudi za shranjevanje in prenos energije. S seznama pa sta odstranjeni dejavnosti ladjedelništva in industrije sintetičnih vlaken.

Zakon o spremembi Zakona o centralnem registru prebivalstva

Poslanke in poslanci s 53 glasovi za in nobenim proti sprejeli novelo Zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50, kot velja trenutno. Vlada je spremembo zakona predlagala, saj v šifri registra 50 ni več mogoče zagotoviti novih EMŠO številk.

EMŠO se določa tako slovenskim državljanom kot tujcem, ki imajo v Sloveniji urejen status ali pravice in obveznosti, med drugim na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter davkov. Nekateri tujci, ki jim je določena številka EMŠO, pa prihajajo iz držav, kjer ne beležijo rojstnega datuma kot v Sloveniji. Tem osebam določijo EMŠO na 1. januar, zato se ta dan za določena leta hitro polni. Zaradi tega je verjetno, da bi se v prihodnje določene kombinacije izčrpale, kar bi bilo z vidika obravnave posameznika nedopustno.

Celotno sporočilo je na voljo v priponki.