DZ RS ponovno sprejel noveli o delovnih razmerjih in o tujcih

Ljubljana, 8. 11. 2023 – Poslanke in poslanci DZ RS so na 52. izredni seji, ki je potekala 7. 11. 2023 po vetu DS RS ponovno sprejeli novelo Zakona o delovnih razmerjih in novelo Zakona o tujcih.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih

Poslanke in poslanci so z 51 glasovi za in 8 proti sprejeli novelo Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki ob določbah evropskih direktiv, kot je petdnevni oskrbovalski dopust, prinaša še ukrepe za zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev družinskega nasilja.

Novela prinaša pravico delavcev do petih dni neplačanega dopusta za nego družinskega člana in do zahteve varnejše oblike zaposlitve, ob tem pa tudi subsidiarno odgovornost v gradbeništvu. Uvaja še druge spremembe v korist delavcev: dodatno zaščito sindikalnih zaupnikov, pravno varstvo pri pisnem opozorilu pred odpovedjo, višje zneske za agencijske delavce na čakanju, pravico do odklopa. Novela ščiti tudi žrtve nasilja v družini.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o tujcih

Poslanke in poslanci so z 52 glasovi za in 8 proti ponovno sprejeli novelo Zakona o tujcih, ki uvaja spremembe pri pogoju znanja slovenskega jezika v postopkih podaljšanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane državljanov tretjih držav.

Pogoj znanja jezika na vstopni ravni A1 se po predlogu nadomešča z znanjem na t. i. preživetveni ravni, ki omogoča temeljno sporazumevanje v slovenskem jeziku. Skrajšuje se tudi rok za pridobitev pravice združevanja z družino, in sicer na eno leto.

***