DZ RS PONOVNO POTRDIL ZAKON O DOLGOTRAJNI OSKRBI

Ljubljana, 24. 7. 2023 – Poslanke in poslanci DZ RS so na 43. izredni seji, ki je potekala 21. 7. 2023, z 52 glasovi za in 10 proti ponovno potrdili Zakon o dolgotrajni oskrbi. Ponovno glasovanje je bilo potrebno zaradi veta DS RS.


DZ RS je novelo zakona o dolgotrajni oskrbi prvič sprejel na 42. Izredni seji DZ RS dne, 17. 7. 2023, nato so interesne skupine delodajalcev, lokalnih interesov in kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev DS RS na skupni korespondenčni seji, odločili o vložitvi skupne pobude za predlog odložilnega veta na Zakon. Državni svetniki menijo, da bi moralo biti financiranje dolgotrajne oskrbe urejeno tako, da bo sistem v praksi vzdržen, da bo zagotavljal dejanski in pravočasen dostop do želenih storitev, hkrati pa ne bo pretirano obremenil posameznikov ter drugih morebitnih zavezancev za plačilo storitev. V času javne razprave in med zakonodajnim postopkom so pomisleke in opozorila izrekle praktično vse skupine zavezancev za plačilo prispevka ali lastne udeležbe, hkrati pa zakon s časovnim zamikom do 1. 1. 2028 uvaja še dodatna plačila »iz žepa«. Navedena plačila predstavljajo izredno nesolidarno obliko plačil, ki bo dejansko obremenjevala tiste osebe, ki storitev dolgotrajne oskrbe potrebujejo, slednji pa se uvrščajo med najbolj ranljive skupine prebivalstva. Obenem bo poleg doplačila za institucionalno oskrbo treba »iz žepa« še vedno pokriti tudi stroške prehrane in namestitve.

Zakon od 1. julija 2025 določa plačilo obveznega prispevka v višini enega odstotka. Skladno z zakonom bodo delodajalci in delojemalci plačali prispevek v višini enega odstotka bruto plače, upokojenci pa v višini enega odstotka od neto pokojnine. Samostojni podjetniki in kmetje bodo plačali dva odstotka, ker so hkrati delodajalci in delojemalci. Ministrstvo predvideva, da bodo s prispevkom dobili 620 milijonov evrov letno.

Celotno sporočilo si preberite TU.