DZ RS NI PODPRL SPREMEMB ZAKONA, S KATERIM BI SE PODLAJŠALO SOFINANCIRANJE STROŠKOV DOMOV ZA STAREJŠE

Ljubljana, 7. 7. 2023 – Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 40. izredni seji, ki je potekala od 6. julija 2023, niso sprejeli predloga Zakona o spremembi novele Zakona o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva, s katero so opozicijski poslanci želeli podaljšati sofinanciranje stroškov domov za starejše.


Poslanke in poslanci o predlogu zakona niso glasovali, saj ga pristojni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide ni potrdil.

V krajši razpravi sta bili opozicijski poslanski skupini kritični do vlade, da težavam upokojencev namenja premalo pozornosti. Med drugim so opozorili na kadrovsko stisko v domovih za starejše, zaradi katere ti ponekod že ne sprejemajo več novih stanovalcev. Opozorili so tudi na višje stroške dela in storitev, ki so se prelili na pleča oskrbovancev, med katerimi je že več kot polovica takih, ki sami niso zmožni poskrbeti za plačilo stroškov. Kritični so bili tudi do zamika zakona o dolgotrajni oskrbi, sprejetega v mandatu prejšnje vlade, po katerem bi oskrbovanci že z letošnjim letom plačevali zgolj t. i. “hotelski del storitev”. Pristojno ministrstvo so pozvali, da, da domovom za starejše takoj zagotovi sredstva za kritje višjih stroškov.

Koalicijske stranke so očitke opozicije, da vlada na področju starejših ne dela ničesar, je zavrnili in našteli nekaj ukrepov za blaženje draginje starejših, kot so uskladitev pokojnin, energetski dodatek, božičnica, zagotovljena vdovska pokojnina. Dodali so, da bo država do konca leta sofinancirala višje stroške dela, ki so posledica dogovora o višjih plačah. Dodali so, da je trenutno v koalicijskem usklajevanju predlog za podaljšanje ukrepa za kritje višjih stroškov materiala in storitev v domovih za starejše, ki se je iztekel z junijem. Ministrstvo za solidarno prihodnost pa pripravlja tudi interventno zakonodajo za sofinanciranje ukrepov za reševanje kadrovske problematike v socialnovarstvenih zavodih.

* * *