DS RS zavrnil predlog odložilnega veta na Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023

Ljubljana, 4. 9. 2023 – Državni svet RS je na 7. izredni seji, ki je potekala 1. 9. 2023, zavrnil predlog odložilnega veta na Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 (ZIUOPZP), ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel na 45. izredni seji.

Pobudo za sprejem odložilnega veta je podala Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter s tem omogočila takojšnje odločanje o predlogu veta in njegovo zavrnitev, s tem pa čimprejšnjo uveljavitev zakona, v katerem so določeni nujni interventni, sanacijski in preventivni ukrepi ter postopki za njihovo izvedbo in spremljanje, se spreminjajo in dopolnjujejo veljavni zakoni ter istočasno začasno uvajajo posebni ukrepi ali odstopa od sistemske ureditve na številnih področjih, od financ in davkov, urejanja trga dela, gradnje infrastrukture, energetike, socialnega varstva, stanovanjskega vprašanja,   do varstva okolja in voda, kmetijstva, predšolske vzgoje, izobraževanja, zaposlovanja tujcev, pravosodja in drugih področij.

Celotno sporočilo si lahko preberete v priponki.