Državni svet ne podpira omejitve števila županskih mandatov

Ljubljana, 14. 9. 2023 – Državni svet RS je ob obravnavi predloga dopolnitev zakona o lokalnih volitvah, ki ga je DZ RS predložila Piratska stranka s podporo več kot 5000 volivcev, ocenil, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo. V Piratski stranki so prepričani, da interesne skupine županov poskušajo zatreti razpravo o omejevanju županskih mandatov.

Državni svetniki predlagajo DZ RS, da predlog dopolnitev zakona o lokalnih volitvah, ki omejuje število mandatov županj in županov na največ dva zaporedna mandata, zavrne. S tem se je DS RS pridružil  mnenjem Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije, Združenja mestnih občin Slovenije in vlade, so v sporočilu za javnost zapisali v državnem svetu.

Kot so poudarili, predlog za omejitev števila županskih mandatov ne odraža dejanskega stanja na področju lokalne samouprave, ki je eden najbolje delujočih sistemov v državi in najbližji občankam in občanom. Predhodno sta predlog obravnavali in kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo ocenili tudi pristojna komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter interesna skupina lokalnih interesov.

V Piratski stranki, kjer se včerajšnje seje DS protestno niso udeležili, pa poudarjajo, da je cilj predloga zakona krepiti demokracijo na lokalni ravni ter zatreti razraščanje korupcije, nepotizma, samovolje in netransparentnosti v lokalni samoupravi. “Interesne skupine županov, med njimi tri občinska združenja in 22 državnih svetnikov, praktično vse od vložitve zakona izvajajo pritisk na vlado in državni zbor, da ti našega zakona sploh ne bi obravnavali,” so navedli v sporočilu za javnost.

Državni svet se je sicer na včerajšnji  seji seznanil še s poročilom o delu delovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje za obdobje od njene ustanovitve do 4. septembra. Ugotovil je, da je ponovna vložitev te zakonodaje septembra letos, kar je bilo sicer predvideno ob umiku paketa pokrajinske zakonodaje, ki je bil v zakonodajno proceduro vložen še v času prejšnjega mandata državnega sveta, preuranjena.

Državni svet je ob tem sprejel sklep, da bo na predlog delovne skupine o ponovni vložitvi pokrajinske zakonodaje v zakonodajno proceduro ponovno odločal v roku šestih mesecev.

***