Dogovor o delni uskladitvi plač z inflacijo predviden za sredo

Ljubljana, 9. 1. 2024  – Vlada RS je sindikate javnega sektorja za sredo povabila na podpis dogovora, po katerem se bodo plače v javnem sektorju z junijem uskladile v višini 80 odstotkov inflacije v obdobju december 2022-december 2023. Regres za letni dopust pa bo izplačan s februarsko plačo, torej že marca, in ne šele junija.

Dogovor so po dveh tednih pogajanj, ki jih je vodil finančni minister Klemen Boštjančič, parafirali v tednu pred božičnimi prazniki. Z njim pa bodo med drugim določili, da se začetek izvajanja prenove plačnega sistema in odprave nesorazmerij premakne s 1. januarja 2024 na datum, ki bo skupaj z dinamiko dogovorjen v okviru usklajevanja novega plačnega zakona oz. pogajanj o odpravi nesorazmerij.

Sindikati, ki bodo dogovor podpisali, se bodo obenem strinjali, da do 13. 9. 2024 ne bodo sprožili nobenih stavkovnih aktivnosti v zvezi z vsebino dogovora. A ta zaveza ne bo veljala, če Vlada RS za katero od skupin javnih uslužbencev ali funkcionarjev določi ali se dogovori za odpravo nesorazmerij v osnovnih plačah z učinkovanjem pred 13. septembrom. Vlada RS se je na dopisni seji seznanila s predlogom dogovora in za podpis pooblastila ministra za javno upravo Franca Propsa in ministra za finance Klemna Boštjančiča, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Vlada RS je tudi naložila ministrstvu za javno upravo, da zaradi realizacije dogovora pripravi predlog zakona o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju in ga posreduje v obravnavo Vladi RS najkasneje do 31. januarja. Prav tako mora ministrstvo do 1. junija Vladi RS predložiti uredbo o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini. Ministrstvu za obrambo pa je Vlada RS naložila, da predloži uredbo o spremembah uredbe o plačah in drugih prejemkih pripadnikov Slovenske vojske pri izvajanju obveznosti, prevzetih v mednarodnih organizacijah oziroma z mednarodnimi pogodbami v sprejem Vladi RS, tako da bo uveljavljena najkasneje do 1. junija. Statistični urad je 21. decembra objavil podatek o rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2022-december 2023, ki znaša 4,2 odstotka. Vrednost plačnih razredov plačne lestvice se bo tako s 1. junijem 2024 uskladila za 3,36 odstotka. Ocenjen finančni učinek uskladitve plačne lestvice in dodatkov znaša v letu 2024 približno 110 milijonov evrov in v letu 2025 približno 220 milijonov evrov.

***