21. redna seja DZ RS 17.-19.6.2024

Ljubljana, 20. 6. 2024 – Poslanke in poslanci Državnega zbora RS so na 21. redni seji, ki je potekala od 17. do 19. junija 2024, med drugim obravnavali predlog Zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe

Predlog zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe

Poslanke in poslanci so z 53 glasovi za in nobenim proti sprejeli predlog Zakona o nujnih ukrepih za izboljšanje kadrovskih in delovnih pogojev ter zmogljivosti pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev in dolgotrajne oskrbe, ki med drugim predvideva sofinanciranje pridobivanja nacionalne poklicne kvalifikacije za poklice, ki jih potrebujejo. Poleg tega določa sofinanciranje stroškov za pridobitev ustrezne izobrazbe zaposlenih. Zagotavljal pa bo tudi sredstva za kadrovske štipendije pri izvajalcih, ki izvajajo denimo socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva.

Predlog prav tako predvideva vključevanje prostovoljcev in integracijski program ob zaposlitvi osebja iz držav zunaj EU. Tistim, ki niso slovenski državljani, a so zainteresirani za delo pri izvajalcih, pa bo svetoval zavod za zaposlovanje.

Zaposlene se bo razbremenilo z optimizacijo delovnih procesov. Izvajalcem pa bo omogočena podpora pri vzpostavitvi podlag za enoten model pri spremljanju kakovosti in varnosti obravnave.

***