Proračunska seja vlade

Ljubljana, 25. 9. 2023 – Vlada RS se bo danes sestala na seji, namenjeni pripravi predloga državnih proračunov za prihodnji dve leti. V grobem je dokumenta predstavila že v začetku poletja, a nato so Slovenijo prizadele katastrofalne poplave, zaradi česar so proračunski uporabniki dobili nalogo, naj svojo načrtovano porabo skrčijo za štiri odstotke. Enako pa vlada pričakuje od občin in sicer predlaga, da povprečnina ostane na višini 700 evrov s čimer se občine ne strinjajo.

Vlada je postopke za pripravo predlogov proračunov za prihodnji dve leti začela konec maja. Cilj je znižanje javnofinančnega primanjkljaja pod tri odstotke bruto domačega proizvoda v letu 2024 in nato njegovo nadaljnje postopno zniževanje, so takrat sporočili z ministrstva za finance.

Skupne odhodke proračuna je vlada za leto 2024 določila pri nekaj več kot 15,2 milijarde evrov, za leto 2025 pa pri 15,9 milijarde evrov. Finančni minister Klemen Boštjančič je ob tem spomnil, da bodo naslednje leto spet začela veljati fiskalna pravila, ki so bila v času epidemije covida-19 razrahljana.

Zgornja meja odhodkov se po katastrofalnih poplavah, ki so Slovenijo prizadele v začetku avgusta, ne spreminja. Je pa finančno ministrstvo pred dvema tednoma vse predlagatelje finančnih načrtov pozvalo, naj se odpovejo delu sredstev v okviru svojega razreza.

V skladu s tem navodilom morajo proračunski porabniki svojo načrtovano porabo znižati za štiri odstotke. Dodatna sredstva je namreč treba prednostno določiti za odpravo posledic naravnih nesreč in katastrofalnih avgustovskih poplav, so takrat pojasnili na ministrstvu ter kot glavno prioriteto vlade navedli odpravo posledic po najhujših poplavah v zgodovini samostojne Slovenije.

O tako prilagojenih predlogih državnih proračunov za leti 2024 in 2025 bo torej danes razpravljala vlada. Usklajena predloga proračunov naj bi nato tako kot običajno poslala v potrditev v DZ RS najpozneje do 1. oktobra.

***