Odbor DZ RS za notranjo politiko podprl predlog novele Zakona o lokalni samoupravi

Ljubljana, 19. 4. 2024 – Odbor DZ RS za notranjo politiko je na včerajšnji seji potrdil predlog novele Zakona o lokalni samoupravi, katerega je v postopek sprejema vložila opozicija. Predlogu zakona, ki uvaja obvezno soglasje občinskega sveta pred sprejemom sklepa vlade o nastanitvi migrantov ali vzpostavitvi azilnega doma ali njegove izpostave na območju občineje mnenje podalo tudi Združenje občin Slovenije in ga podprlo.

Predlog novele zakona določa obvezo vsakokratni vladi, da pred sprejemom ukrepov s področja reševanja problematike nezakonitih migracij kot so nastanitve nezakonitih migrantov in vzpostavitev azilnih domov ter njihovih izpostav, pridobi soglasje lokalnih skupnosti.

Sklic nujen seje odbora pa so v stranki opozicije zahtevali zaradi odločitve vlade, da na Obrežju in v Središču ob Dravi organizira izpostavi azilnega doma. Prepričani so, da sklep vlade o organiziranju začasnih izpostav predstavlja visoko varnostno tveganje za lokalne prebivalce, poleg tega pa se vlada z njimi o tem ni pogovarjala. Dodali so, da člen o obveznem soglasju občinskega sveta pred sklepom vlade o nastanitvi migrantov pa daje možnost lokalnim prebivalcem, da se zaščitijo pred samovoljo države.

Vlada RS predloga ne podpira, saj po njihovem mnenju začasna nastanitev prosilcev za azil ne more predstavljati lokalne zadeve, ki bi zadevala zgolj prebivalce določenega ozemlja. Zahtevano predhodno soglasje lokalnih skupnosti pred vzpostavitvijo izpostav azilnega doma bi po mnenju vlade lahko privedlo do onemogočanja vzpostavitve, posledično pa tudi do nespoštovanja tako evropske kot nacionalne zakonodaje.

Da gre pri zakonu za državno pristojnost, in ne pristojnost lokalne skupnosti, je v mnenju zapisala zakonodajno-pravna služba DZ. Po mnenju ZPS je neprimerno, da bi zakonodajalec soglasje uvedel na področju, ki ni samo državna pristojnost, ampak gre za področje skupne azilne politike, ki je v pristojnosti Evropske unije.

So se pa v razpravi poslanci tako koalicije kot opozicije strinjali, da bi lahko bila komunikacija med vlado in lokalnim prebivalstvom boljša. Kljub nasprotovanju poslancev koalicije, je bil predlog ob podpori koalicijskega poslanca s sedmimi glasovi za in šestimi proti sprejet.

* * *