11. slovenski razvojni dnevi: z razvojnim sodelovanjem do udejanjenja solidarnosti

Že tradicionalno v prvem tednu oktobra potekajo 11. slovenski razvojni dnevi, ki slovenski javnosti predstavljajo kako Slovenija skupaj s partnerji prispeva k trajnostnemu razvoju, globalni solidarnosti in miru v svetu.

Na šestih panelih so visoki gostje iz mednarodnih organizacij, Evropske komisije in domači strokovnjaki, predstavniki vladnih in nevladnih organizacij ter izvajalskih ustanov poudarili potrebo po višjih in stabilnejših investicijah v razvojno sodelovanje, preprečevanju konfliktov in hitrejšem odzivu na humanitarne krize. V okviru 11. slovenskih razvojnih dni se je odprl tudi prvi slovenski humanitarni forum.

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v uvodnem video nagovoru opozorila, da razvojni in humanitarni izzivi po svetu skokovito naraščajo, uresničevanje ciljev trajnostnega razvoja pa napreduje prepočasi. Napovedala je, si bo vlada po sanaciji katastrofalnih poplav v Sloveniji prizadevala sprejeti akcijski načrt za dvig sredstev uradne razvojne pomoči skladno s sprejetimi zavezami.

Evropska komisarka za mednarodna partnerstva Jutta Urpilainen je v videonagovoru ocenila, da v času podnebnih sprememb in geopolitičnega tekmovanja tradicionalni pristop k razvojni pomoči ni dovolj. Ocenila je, da je Slovenija na področju razvojnega sodelovanja pomemben partner in dodala, da potrebujemo čim širše sodelovanje med različnimi deležniki.

Generalna sekretarka UNCTAD Rebeca Grynspan Mayufis je opozorila, da državam pri doseganju ciljev ne kaže najbolje, saj bi lahko bilo do leta 2030 doseženih le 15 odstotkov ciljev. Dodala je, da za reševanje tega izziva potrebujemo troje – večstranski mehanizem za prestrukturiranje dolgov, dodatno razvojno pomoč in globalno finančno varnostno mrežo.

Potekali so paneli o:

  • “Novih vizijah mednarodnih partnerstev in razvojnega sodelovanja: Partnerstva v vrtincu kriz”
  • “Slovenskem razvojnem sodelovanju: prioritete, izzivi in predvidljivo financiranje”
  • “Slovenskem humanitarnem odzivu na globalne krize”
  • “Humanitarni pomoči med potrebami in sredstvi: Kako se odzivati hitreje, učinkoviteje, celovito in preventivno”

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je odprla prvi slovenski humanitarni forum in v svojem nagovoru poudarila, da se skozi mednarodno solidarnost lahko države združijo pri reševanju problemov, kot so podnebne spremembe, revščina, lakota in migracije. Mednarodna humanitarna solidarnost pa je pot k miru, stabilnosti in pravičnosti, je še poudarila predsednica. Izročila je tudi priznanji za najboljše likovno in literarno delo v okviru natečaja Solidarni ob naravnih nesrečah in drugih humanitarnih krizah po svetu, ki ga je organizirala Slovenska karitas.

Predstavljena pa je bila tudi evropska strategija Global Gateway, ki predstavlja odgovor EU na glavne izzive današnjega časa. Namen strategije je spodbujanje pametnih, čistih in varnih povezav v digitalnem, energetskem in prometnem sektorju ter okrepitev zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov po svetu.

***