SEJE DRŽAVNEGA ZBORA

V Združenju občin Slovenije po vsaki seji Državnega zbora pripravimo in objavimo povzetke sprejetih zakonov in drugih aktov, ki so pomembni pri delu lokalnih skupnosti.

Išči
Po letu:
09.10.2019 26. IZREDNA SEJA DRŽAVNEGA ZBORA RS

Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2020 (DP2020) in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2021 (DP2021)

Premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj sta ob predstavitvi predlogov proračuna za prihodnji dve leti povedala, da je Vlada RS predlog proračunov za prihodnji dve leti pripravila ob zavedanju umirjanja gospodarske rasti, a bosta kljub temu izkazovala presežek in bo na voljo več denarja kot doslej.Med prioritetami sta izpostavila zdravstvo, znanost, gospodarstvo in varnost.

Premier in finančni minister sta spomnila, da se gospodarstvo doma in v svetu ohlaja. Prihodki državnega proračuna so za leto 2020 načrtovani v višini 10,82 milijarde evrov, odhodki pa so določeni pri 10,35 milijarde evrov. To pomeni proračunski presežek v višini 467,9 milijona evrov. V letu 2021 se bo najvišji obseg izdatkov povečal na 10,45 milijarde evrov, prihodki pa so načrtovani v višini 11,11 milijarde evrov. Proračunski presežek se bo tako povečal na 656,5 milijona evrov.

Premier je predlog proračunov opisal kot primerno ravnotežje med razvojno in socialno naravnanostjo, ob čemer je vlada sledila svojim prioritetam - to so zdravstvo, znanost, gospodarstvo in obrambno-varnostni sistem. Potrdil je Bertoncljeve besede, da ju je vlada pripravila ob upoštevanju sicer strogega fiskalnega pravila ter ohranjanju javnofinančne vzdržnosti in stabilnosti.

Ime datotke: 26._IZREDNA_SEJA_DZ_RS_OKTOBER_2019___2_.pdf
Velikost datoteke: 170.22 kB