Mesečni utrip

Išči
Po letu:
29.03.2019 MESEČNI UTRIP MAREC 2019

11. marca so se na 21. redni letni skupščini sestali županje in župani občin članic Združenje občin Slovenije in sprejeli poročilo o delu združenja v letu 2018, program dela in finančni načrt za leto 2019, imenovano pa je bilo tudi vodstvo ZOS za novo mandatno obdobje. Povabilu na skupščino se je odzval tudi minister za javno upravo Rudi Medved. S sprejetimi sklepi in stališči Skupščine ZOS smo seznanili tudi Vlado RS in pristojna ministrstva.

V mesecu marcu je z delom nadaljevala vladna delovna skupina za znižanje stroškov občinam. Odvili so se štirje sestanki, katerih sta se udeležili tudi predstavnici ZOS. Nekaj smo se dogovorili, veliko pa se bo še treba.
V aprilu se bodo sestanki nadaljevali s predstavniki ministrstev za zdravje, pravosodje ter gospodarski razvoj in tehnologijo. Prav tako pa bo v aprilu potekal sestanek z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, na katerem bodo pogovori tekli o konkretnih rešitvah, ki prinašajo manj stroškov občinam.

Z ministrom Rudijem Medvedom sta se sestali d
elegaciji Odbora regij in Kongresa lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope. Razpravljali so o  poročilu opazovalne misije Sveta Evrope na zadnjih rednih lokalnih volitvah v Sloveniji, predsedovanju Republike Slovenije Svetu EU leta 2022 in o imenovanju nadomestnih članic in članov delegacij v primerih, ko jim je po rednih lokalnih volitvah prenehal mandat v občini.

Državni zbor je v mesecu marcu dvakrat odločal o noveli Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2018 in 2019. Ponovno odločanje je bilo potrebno, ker je Državni svet RS vložil veto na zakon.

Na pristojna ministrstva smo poslali tudi nekaj predlogov in pripomb na predlagano zakonodajo. Tako smo na MIZŠ poslali pripombe k predlogu Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo, opozorili MF na težave občin pri nakupu premoženja agrarnih skupnosti in MP poslali pripombe k Predlogu zakona o varstvu osebnih podatkov.

Vabimo vas, da se v mesecu aprilu udeležite seminarja z naslovom  Procesni koraki pri občinskih javnih razpisih in najpogostejše napake pri poslovanju občin, ki ga pripravljamo v sodelovanju z Računskim sodiščem RS. Seminar bo 9. 4. 2019 potekal v dvorani Državnega sveta RS.

Ime datotke: MU_marec_2019_www__003_.pdf
Velikost datoteke: 422.46 kB
Prenosov: 9x
Dodano: 01.04.2019 11:53
04.03.2019 MESEČNI UTRIP FEBRUAR 2019

Pripravili smo drugo številko Mesečnega utripa, v kateri smo strnili pomembnejše informacije meseca februarja. Mesec februar smo pričeli s prvo sejo Predsedstva ZOS v novi sestavi. Člani predsedstva so pregledali delo preteklega leta in dali usmeritve za delo naprej. Velik del razprave pa je bil namenjen povečanju stroškov dela občin v letu 2019. Člani predsedstva so tako Vlado RS pozvali naj pristopi k povečanju povprečnine za leto 2019.

Z delom je pričela vladna delovna skupina za pripravo predlogov sprememb zakonodaje, ki bo zmanjšala stroške občin. V prvi fazi so občine posredovale skoraj 60 opozoril in predlogov za zakonske spremembe. Sedaj bomo združenja prečesala vse pripombe in prioritetno določile področja, ki so najbolj pereča. To bodo področja, kjer je zakonodaja določila občinam le obveznosti in so zgolj plačnice storitev, nimajo pa druge vloge in ne sodelujejo kot stranka v postopkih. S strani ZOS se je seje udeležila Mihaela Smrdel.

Poleg 1. seje vladne delovne skupine pa je potekalo tudi še nekaj drugih sestankov, ki smo se jih udeležili tudi predstavniki ZOS.  Tako je na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je potekal drugi sestanek delovne skupine za pripravo sprememb oz. dopolnitev Pravilnika o metodologiji za oblikovanje cen programov v vrtcih, ki izvajajo javno službo. Na sestanku so bile pregledane pripombe k predlogu Pravilnika, ki so jih oblikovala združenja občin na skupnem delovnem sestanku odborov združenj za šolsko in predšolsko vzgojo. Potekal je tudi je sestanek skupine za usklajevanje predpisov s področja plač in za pogajanja z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, sestanek v zvezi z ureditvijo nadomestne parkirnine in sestanek, na katerem so združenjem občin predstavili možnost vključevanja  občinskih elektronskih vlog na državnih portalih – eUprava in SPOT (eVem).

V fazi sprejemanja se nahaja Predlog rebalansa proračuna Republike Slovenije za leto 2019. K predlogu je svoje mnenje podalo tudi Združenje občin Slovenije in ga poslalo Državnemu svetu RS. Ta je predlog rebalansa že zavrnil in hkrati napovedal tudi morebitni veto.

Prav tako pa smo se Združenju občin Slovenije, na podlagi pobud s strani občin članic združenja odločili, da pristojnim ministrstvom podamo predlog za spremembo Uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ.

V mesecu februarju smo za vas pripravili dve izobraževanji, v mesecu marcu pa se lahko udeležite sledečih:

• 8. 3. 2019 bo v dvorani Državnega sveta RS potekal seminar z naslovom »Javno računovodstvo«
  • 14. 3. 2019 bo v dvorani Državnega sveta RS potekal seminar z naslovom »Postopek do izdaje odločb«
  • 19. 3. 2019 bo v dvorani Ministrstva za kulturo potekal seminar z naslovom »Vloga in položaj nadzornega odbora občine«

Več si preberite TU.

Ime datotke:
Velikost datoteke: 98.30 kB
Prenosov: 10x
Dodano: 04.03.2019 11:01
01.02.2019 MESEČNI UTRIP JANUAR 2019

Leto 2019 smo na Združenju občin Slovenije pričeli zelo aktivno. Izvedli smo 12 sej regijskih svetov, katerih namen je bil pregled dela ZOS v preteklem mandatnem obdobju in imenovanje predstavnikov regije v predsedstvo ZOS.

Župane in županje smo seznanili s ključnimi dosežki združenja v obdobju 2014-2018. Pohvalili so delo združenja in zavzemanje za interese občin članic. Veliko pohval pa smo prejeli na račun Skupne notrenjerevizijske službe, ki je bila ustanovljena v letu 2009.

Predsednik združenja Robert Smrdelj se je sestal z ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandro Pivec in ministrom za javno upravo Rudijem Medvedom. Z ministrico Pivec je predsednik spregovoril o odprtih zadevah s področja kmetijstva in gozdarstva, ki zadevajo občine in kako stvari urediti na način, da bo bolje za vse strani. Z ministrom Medvedom pa sta se med drugim pogovorila o aktivnostih pri izvajanju zavez iz Dogovora o višini povprečnine za leto 2019, prihodnosti Strategije lokalne samouprave, uvedbi pokrajin in tudi o plačah v javnem sektorju. Prav tako pa je predsednik Smrdelj ministra Medveda povabil na letno Skupščino Združenja občin Slovenije, ki bo potekala 1. marca 2019.

Na Upravi za Združenje občin Slovenije je na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potekal sestanek, katerega namen je bil razprava o predlogu sprememb Zakona o zaščiti živali. Opozorili smo na občutno povečanje stroškov občin in pozvali k zagotovitvi dodatnih sredstev.

Državnemu zboru RS je združenje poslalo mnenje k Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o gasilstvu. Opozorili smo na povečanje stroškov občin in zaprosili za zagotovitev dodatnih finančnih sredstev za kritje obveznosti občin oziroma prilagoditev višine povprečnine

V mesecu februarju smo za vas pripravili dve izobraževanji:

• 12. 2. 2019 bo v dvorani Državnega sveta RS potekal seminar z naslovom »FIDIC pogodbe za občine«
  • 19. 2. 2019 bo v dvorani Državnega sveta RS potekal seminar z naslovom »DDV pri poslovanju občin in aktualne spremembe«

Celoten Mesečni utrip je na voljo TU.

Ime datotke:
Velikost datoteke: 98.30 kB