Občine članice

Grb

Grb

Regija

7

Ime občine

Občina Žužemberk

Naslov

Grajski trg 33

Pošta

8360 Žužemberk

Telefon

(07) 388 51 80

Fax

(07) 388 51 81

Župan

Jože Papež

Predlgajatelj župana

NSi

Število prebivalcev

4585

Število naselij

51

Površina

164,3 km2

Email

obcina.zuzemberk@zuzemberk.si

Spletni naslov

http://www.zuzemberk.si

Uradne ure

Pon: 7:30 – 14:00

Sre: 7:30 – 16:30

Pet: 7:30 – 13:30

 

Opis

Žužemberk leži na obeh straneh reke Krke, ob križišču cest Ivančna Gorica-čŒrnomelj in Novo mesto ter Trebnje-Dvor-Kočevje. Je prestolnica Suhe krajine, ki sega od Muljave do sv.Petra, Brezove Rebri in Dobrniča. Ko govorimo o Žužemberku, ne moremo mimo dolenjske lepotice, reke Krke, ki ravno pod gradom ustvarja ene izmed najslikovitejših lehnjakovih slapov oziroma pregrad. V njej so nekoč plavali povsod znani krški raki, ki so bili ena izmed najimenitnejših jedi na cesarskem dvoru na Dunaju. Žal je rake konec 19. stoletja pomorila kuga in vsi kasnejši poskusi, da bi rake ponovno naselili, so bili neuspešni. Danes v Krki plavajo mrene, kleni, platnice, postrvi, najde pa se tudi kakšen sulec, vendar rib ni več toliko, kot jih je bilo nekoč, ko so jih lovili kar s koši. Obiskati Žužemberk in preživeti počitnice v Suhi krajini, pokrajini ob zgornjem toku reke Krke, pomeni pobegniti od mestnega vrveža, smoga, gneče, avtomobilov in divjega vsakdana. Narava, ki je Žužemberk in Suho krajino bogato obdarila, nudi neslutene možnosti za obogatitev telesa in duha. čŒe se radi preizkusite v športnih dejavnostih, se popeljete s čolnom, s kolesom, lovite ribe ali se odpravite na lov, ribolov, pohod, se popeljete z zapravljivčkom, vam ostane to za vedno v spominu in pomeni novo izkušnjo.
Bogata kulturna in zgodovinska dediščina teh krajev je zares vredna ogleda: žužemberški grad, cerkev sv. Miklavža, ostanki rimske ceste, restavriran plavž na Dvoru, cerkev sv. Neže, večstoletne lipe, ostanki keltskih naselij, mlini, ostanki papirnice in usnjarne, rimski nagrobniki... Življenje v Suhi krajini je drugačno kot v razvitih krajih, vendar vsak, ki želi začutiti, da lahko čas teče tudi drugače, bo lahko našel kaj zase. Domačini se trudimo, da vam ponudimo pomoč, če jo potrebujete. Želimo si, da bi več ljudi spoznalo naše kraje in doživelo prijetne trenutke v Žužemberku, v dolini reke Krke, ob žuborenju slapov, v prelepi naravi na skrivnostnem kraškem svetu.
To je Žužemberk, Suha krajina, kjer čas teče drugače. Vabi vas reka Krka z dolino gradov, vabi vas mir, neokrnjena narava, kulturnozgodovinske znamenitosti in mnogo priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Lokacija

Lokacija

Nazaj