Občine članice

Grb

Grb

Regija

9

Ime občine

Občina Železniki

Naslov

Češnjica 48

Pošta

4228 Železniki

Telefon

(04) 500 00 00

Fax

(04) 500 00 20

Župan

Marko Gasser

Predlgajatelj župana

Število prebivalcev

6884

Število naselij

29

Površina

164 km2

Email

uprava@obcina.zelezniki.si

Spletni naslov

http://www.zelezniki.si

Uradne ure

Pon: 7:30 – 10:00 in 10:30 – 15:00

Tor: 7:30 – 10:00 in 10:30 – 15:00

Sre: 7:30 – 10:00 in 10:30 – 17:00

Pet: 7:30 – 10:00 in 10:30 – 13:00

Opis

Občina Železniki leži v zgornjem delu Selške doline.
Že leta 973 se ti kraji omenjajo v posebni listini, s katero je nemški cesar 30. junija tega leta podelili zemljo v Selški dolini v last freisinskim škofom. Zato si je občina za občinski praznik izbrala ta datum, 30 junij. Obenem je to tudi praznik spomina na pomembne može, ki so s svojim kulturnim, gospodarskim in političnim udejstvovanjem dali pomemben pečat občini.Kdo ne bi vedel za znamenitega slikarja Ivana Groharja iz Sorice, pa duhovnika, publicista, prevajalca in jezikoslovca Jakoba Ĺ olarja z Rudnega, profesorja in akademika Franceta Koblarja iz Železnikov. S krajem Selca je tesno povezan pomemben predvojni politik in borec za izboljšanje kmečkega položaja, J.E. Krek. V Železnikih pa je bil rojen tudi znani humoristični pisatelj Janko Mlakar. Ponosni smo tudi na Nika Žumra, ki ima največ zaslug za ustanovitev kovinske industrije.
Središče občine je mesto Železniki, ki se je že leta 1340 začelo razvijati kot železarsko središče doline. Manufakturno-železarska industrija, ki so jo omogočile velike zaloge železove rude po okoliških hribih, bogate zaloge lesa ter reka Sora kot pogonska sila, je dajala utrip mestu vse do leta 1902, ko je predvsem zaradi nekonkurenčnosti železarstvo propadlo. Danes nas na nekdanje železarsko življenje v mestu spominjajo mogočne eno ali dvonadstropne hiše z zamreženimi okni in kovanimi polkni. Najstarejši stavbi sta Plnada in Plavčeva hiša, kjer je tudi muzej s krajevno muzejsko zbirko in maketnim prikazom nekdanjih železarskih obratov. Največja značilnost Železnikov pa je vsekakor ohranjen plavž za taljenje železove rude, ki je kot edinstven v Evropi te vrste in je zavarovan kot tehniški spomenik.
Nastanitvenih turističnih kapacitet je v občini sicer malo, z odpiranjem apartmajev pa so že začeli v Sorici, kamor poleg smučarjev s Soriške planine radi prihajajo naravnih lepot in kmečke idile željni turisti skozi celo leto.
Sprehajalci pa še posebej radi zavijejo v najbolj sončno vas Dražgoše, ki se razteza pod obronki Jelovice. Zlasti se tja zgrnejo množice pohodnikov v začetku januarja ob spominski slovesnosti na tragične dogodke iz druge svetovne vojne. Z roba Dražgoške gore se ob lepem vremenu spuščajo jadralni padalci in zmajarji.
Nad vsem pa kraljuje 1666 m visoki Ratitovec, ki s svojo lahko pristopnostjo iz številnih smeri privablja množice planincev, ki se z vrha naužijejo čudovitega razgleda proti Ĺ kofjeloškemu hribovju ter vse do Julijskih in Kamniških Alp.
Obiskovalcem občine bo najbolj drag spomin čudovita čipka, ki je poznana že izven naših meja, in ročno izdelan dražgoški kruhek.

Lokacija

Lokacija

Nazaj