Občine članice

Grb

Grb

Regija

1

Ime občine

Občina Turnišče

Naslov

Ulica Štefana Kovača 73

Pošta

9224 Turnišče

Telefon

02 572 10 60

Fax

02 573 50 41

Župan

Borut Horvat

Predlgajatelj župana

Število prebivalcev

3491

Število naselij

4

Površina

23,8 km²

Email

obcina.turnisce@siol.net

Spletni naslov

http://www.turnisce.si

Uradne ure

od pon. do pet. od 7. do 15. ure

Opis

Občina Turnišče meri 2360 ha plodne prekmurske zemlje in gozda v delu Prekmurja imenovanem Dolinsko, ki jo sestavljajo naselja Gomilica, Nedelica, Renkovci in Turnišče.

Zgodovinski viri o samem kraju Turnišča segajo v 13. stoletje. Leta 1524 je naselje postalo trg. Leta 1548 je mesto Turnišče pridobilo mestne pravice, s katerimi so bili varašanci Turnišča oproščeni davkov, volili so si svoje sodnike in te pravice so jim dajale svobodo sejma kadarkoli. Zaradi tega se je začela močno razvijati obrt, zlasti čevljarska in krojaška.

V občini je zelo razvita tudi društvena in kulturna dejavnost in sicer KD Ĺ tefan Raj Turnišče, Turistično društvo Turnišče, Vinogradniško-sadjarsko društvo Turnišče, Društvo upokojencev, Društvo kmetic, športna društva, Anton Martin Slomšek in Kupinari v Renkovcih, Sunčence v Gomilici in Klub mladih v Turnišču.
Ko nas boste obiskali, se boste lahko srečali z gospo Marijo Rajtar - mojstrico domače obrti, ki vas bo očarala s svojimi ročnimi izdelki iz ličja. Pričakujemo vas v obnovljeni hiši Ĺ tefana Kovača Marka v Nedelici, v čevljarskem muzeju, ki je bil postavljen v čast vsem čevljarjem.
Turnišče pa velja tudi že leta za sejemski kraj.Tako se je pri nas ohranilo tudi Ferencovo senje. Danes lahko poleg gospodarskih in kulturnih znamenitosti najdemo na področju Turnišča tudi nekatere močvirnate rastline: rastišče močvirskega tulipana oz. logarice, rastišče sibirske perunike, rastišče kobulaste vodoljube.

Lokacija

Kliknite za ogled lokacije

Nazaj