Občine članice

Uradne ure

od pon. do pet. od 7. do 15. ure

Opis

Občina Turnišče meri 2360 ha plodne prekmurske zemlje in gozda v delu Prekmurja imenovanem Dolinsko, ki jo sestavljajo naselja Gomilica, Nedelica, Renkovci in Turnišče.

Zgodovinski viri o samem kraju Turnišča segajo v 13. stoletje. Leta 1524 je naselje postalo trg. Leta 1548 je mesto Turnišče pridobilo mestne pravice, s katerimi so bili varašanci Turnišča oproščeni davkov, volili so si svoje sodnike in te pravice so jim dajale svobodo sejma kadarkoli. Zaradi tega se je začela močno razvijati obrt, zlasti čevljarska in krojaška.

V občini je zelo razvita tudi društvena in kulturna dejavnost in sicer KD Ĺ tefan Raj Turnišče, Turistično društvo Turnišče, Vinogradniško-sadjarsko društvo Turnišče, Društvo upokojencev, Društvo kmetic, športna društva, Anton Martin Slomšek in Kupinari v Renkovcih, Sunčence v Gomilici in Klub mladih v Turnišču.
Ko nas boste obiskali, se boste lahko srečali z gospo Marijo Rajtar - mojstrico domače obrti, ki vas bo očarala s svojimi ročnimi izdelki iz ličja. Pričakujemo vas v obnovljeni hiši Ĺ tefana Kovača Marka v Nedelici, v čevljarskem muzeju, ki je bil postavljen v čast vsem čevljarjem.
Turnišče pa velja tudi že leta za sejemski kraj.Tako se je pri nas ohranilo tudi Ferencovo senje. Danes lahko poleg gospodarskih in kulturnih znamenitosti najdemo na področju Turnišča tudi nekatere močvirnate rastline: rastišče močvirskega tulipana oz. logarice, rastišče sibirske perunike, rastišče kobulaste vodoljube.

Lokacija

Kliknite za ogled lokacije