Občine članice

Grb

Grb

Regija

9

Ime občine

Občina Šenčur

Naslov

Kranjska cesta 11

Pošta

4208 Šenčur

Telefon

(04) 251 91 00

Fax

(04) 251 91 11

Župan

Ciril Kozjek

Predlgajatelj župana

SLS, SDS

Število prebivalcev

7966

Število naselij

12

Površina

40,3 km2

Email

obcina@sencur.si

Spletni naslov

http://www.sencur.si

Uradne ure

Pon: 8:00 – 12:00

Sre: 8:00 – 12:00 in 13:00 – 17:00

Pet: 8:00 – 12:00

Opis

Občina Ĺ enčur je nastala v letu 1994 kot ena izmed naslednic bivše občine Kranj. Leži na vzhodni strani Kranjskega polja, sredi prometnih povezav, kot so: avtocesta Ljubljana-Naklo, letališče Brnik, bližina mejnih prehodov, ugodne cestne povezave, bližina gora… Na severu občina sega do vznožja Kamniških Alp, južni del pa je ravninski in sega do Trbojskega jezera. Z svojo ugodno lego so naselja občine Ĺ enčur primerna za krajše in daljše sprehode v naravi. Na prodnatih nanosih reke Kokre uspeva marsikaj, najbolje pa krompir. Tako je občina Ĺ enčur znana tudi kot krompirjeva deželica.

V občini Ĺ enčur imajo pestro in zanimivo gostinsko ponudbo. Deloma je že uveljavljen kmečki turizem, ki dopolnjuje klasično gostinsko ponudbo z jedmi in pijačami iz bogate zakladnice slovenske narodne kuhinje. Prav tako se pojavljajo kmetije odprtih vrat. Skladno z razvojem turizma v občini namenjajo posebno skrb ohranjanju in razvoju kulturnega izročila in navad.
Vzdržujejo in razvijajo se ljudski običaji, ki hkrati predstavljajo tudi turistično ponudbo (godlarji, pustna povorka, navade ob sv. Ĺ tefanu, blagoslov konj, revije pevskih zborov…).
V Ĺ enčurju že dobri dve leti deluje tudi muzej, ki je že kar z nekaj odmevnimi razstavami popestril kulturno dogajanje.
Območje občine je primerno tudi za šport in rekreativno dejavnost. Omeniti velja urejene parke in igrišča za celoletne športne aktivnosti, večnamensko športno dvorano, teniška igrišča, balinišča… . V občini Ĺ enčur si lahko ogledate tudi znamenitosti in kulturne spomenike ter naravno dediščino.

Lokacija

Lokacija

Nazaj